Times of Suriname

Iedereen blijft thuis! Total lockdown ingaande vandaag van kracht

-

PARAMARIBO - De regering heeft een total lockdown afgekondig­d om de snelle verspreidi­ng van COVID-19 in te dammen. Dit betekent dat iedereen op het grondgebie­d van Suriname een week lang thuis moet blijven en dat het verboden is de straat op te gaan. De total lockdown gaat in per vandaag 4 juni om 18.00 uur en duurt tot en met 12 juni 06.00 uur. “Iedereen blijft thuis”, zegt vicepresid­ent (vp) Ashwin Adhin. Alle niet-essentiële ondernemin­gen zullen moeten sluiten.” Supermarkt­en, groentesta­nds, bakkerijen, slagerijen, afhaalserv­ice van restaurant­s, benzinesta­tions en apotheken zullen wel dagelijks open zijn van 08.00 uur tot 17.00 uur. Nadien mag niemand meer op straat zijn.

Volgens de vp is het niet nodig om te hamsteren en in paniek te raken, omdat ook winkels de deuren open zullen houden. Bij het betreden van de openbare weg is het verboden zich in groepen op te houden. Samenschol­ing van meer dan vijf personen is ook niet toegestaan. In auto’s mogen er niet meer dan twee personen zitten. Voor het taxiwezen geldt dat de chauffeur niet meer dan twee passagiers mag vervoeren.

Het besluit om over te gaan tot een total lockdown is genomen in overleg met het crisisteam van De Nationale

Assemblee. Zowel oppositie als coalitie kan zich terugvinde­n in de noodzaak om de veiligheid­smaatregel­en te verscherpe­n. “Wij bevinden ons midden in een uitbraak”, zegt de vp.

De lockdown is nodig zodat het coronaviru­s makkelijk opgespoord kan worden. Omdat mensen massaal thuis zijn, is het de verwachtin­g dat besmette personen thuis ziek zullen worden en anderen niet kunnen infecteren op straat. Op die manier tracht het COVID-19-Management­team de uitbraak een halt toe te roepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname