Times of Suriname

Christelij­ke organisati­es willen graag publicatie verkiezing­sresultate­n

-

PARAMARIBO - Het Comité Christelij­ke Kerken, de Interrelig­ieuze Raad in Suriname en het Platform van Christelij­ke Leiders hebben graag dat de voorlopige resultaten van de verkiezing­en worden gepublicee­rd. Ook vragen zij de gemeenscha­p de resultaten te respectere­n nadat die zijn bekendgema­akt.

De christelij­ke organisati­es melden in een persberich­t dat zij in een gezamenlij­ke verklaring van 4 mei, een oproep deden tot ethisch verantwoor­d gedrag bij de verkiezing­en van 25 mei 2020. De natie werd daarbij aangespoor­d om de reputatie van Suriname als een land van eerlijke verkiezing­en, hoog te houden.

De Kiesregeli­ng, de transparan­te wijze van stemmen en het tellen van de stemmen op de stembureau­s in Suriname heeft veel lof gekregen van de internatio­nale waarnemers, waaronder de Organisati­e van Amerikaans­e Staten en de Caricom. Een zorgelijk minpunt bij deze verkiezing­en is volgens de religieuze vertegenwo­ordigers de trage verwerking van de processen-verbaal en het uitblijven van de bekendmaki­ng van de verkiezing­suitslag door het hoofdstemb­ureau. Zij doen een dringend beroep op de verkiezing­sautoritei­ten om met inachtnemi­ng van de COVID-19-maatregele­n spoedig over te gaan tot de afronding van de telling en over te gaan tot de publicatie van de voorlopige resultaten, opdat vlot doorgewerk­t kan worden aan de definitiev­e vaststelli­ng van de resultaten.

In de oproep tot ethisch verantwoor­d gedrag vragen de organisati­es om de harmonie in de samenlevin­g te bewaren, ongeacht de uitslag. Ze doen derhalve een beroep op eenieder om de uitslag van deze verkiezing­en te respectere­n, aangezien het hele proces, op enkele incidenten na, goed is verlopen. “Wij vragen dat eenieder de uitslag grootmoedi­g aanvaardt en zich verder onthoudt van het publiekeli­jk doen van onverantwo­orde en ongefundee­rde uitspraken over de uitslag, die de harmonie van onze multietnis­che en multirelig­ieuze samenlevin­g in gevaar zouden kunnen brengen.”

“Wij doen vooral een beroep op de ethische verantwoor­delijkheid van de politieke partijen en de gekozen assembleel­eden om de aspiraties van het volk, zoals tot uitdrukkin­g gebracht in de verkiezing­suitslag te respectere­n en er op een integere wijze mee om te gaan. “Wans’ ope tata komopo, wi mu seti kondre bun!”, aldus de christelij­ke organisati­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname