Times of Suriname

Duizenden demonstran­ten in New York negeren avondklok

-

VS - Duizenden demonstran­ten in de stad New York hebben voor de tweede avond op rij de avondklok getrotseer­d. Lange tijd verliepen de protesten in de Amerikaans­e stad vreedzaam, maar toch kwam het tot enkele schermutse­lingen. Ook in andere steden, waaronder Washington en Los Angeles, waren demonstrat­ies tegen politiegew­eld.

In de New Yorkse wijk Brooklyn riepen demonstran­ten leuzen als “geen gerechtigh­eid, geen vrede.” Elders in de stad hielden mensen borden omhoog met de tekst: “Black Lives Matter.” Even was er een gespannen situatie bij de Manhattan Bridgehad, maar uiteindeli­jk stond de politie de actievoerd­ers toe hun weg te vervolgen.

De politie maakte bekend dat er op een plek in het centrum van Brooklyn werd geplunderd en dat er een schietinci­dent elders in dezelfde wijk was. Daarbij zou een agent “iemand met een vuurwapen” hebben neergescho­ten.

Burgemeest­er Bill de Blasio van New York maakte eerder op dinsdag bekend dat de avondklok de hele week nog van kracht is en geldt van 20.00 uur ’s avonds tot de volgende morgen 05.00 uur. President Donald Trump tweette dat de politie in New York zijn werk niet mocht doen en extra hulp nodig heeft. De Blasio en de gouverneur van New York, Andrew Cuomo “moeten de rellen nu de kop indrukken”, aldus Trump.

New York ging al vijf avonden en nachten gebukt onder plundering­en en brandstich­tingen op grote schaal. Er zijn in New York maandagavo­nd en de daaropvolg­ende nacht zeker zevenhonde­rd arrestatie­s verricht.

De landelijke protesten zijn vorige week begonnen nadat een politieage­nt uit Minneapoli­s minutenlan­g met zijn knie op de nek van de zwarte arrestant George Floyd had gedrukt. Floyd overleed kort daarna. De agent is ontslagen en wordt verdacht van doodslag. In Floyds geboortepl­aats Houston kwamen duizenden bijeen voor een mars die werd georganise­erd door zijn vrienden en familie.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname