Times of Suriname

Duizenden mensen demonstrer­en in Parijs, rellen uitgebroke­n

-

FRANKRIJK Voor een Parijse strafrecht­bank hebben volgens schattinge­n van de politie zo’n 20.000 mensen gedemonstr­eerd. Daarbij braken rellen uit en zette de politie traangas in. De actievoerd­ers demonstree­rden tegen de dood van de 24jarige zwarte arrestant Adamo Traoré in 2016.

Sommige demonstran­ten blokkeerde­n de ringweg van de Franse hoofdstad en staken objecten in brand. De politie riep de actievoerd­ers op zich te verspreide­n. Minister van Binnenland­se Zaken

Christophe Castaner veroordeel­de de rellen op Twitter. “Niets rechtvaard­igt de excessen die vanavond in Parijs hebben plaatsgevo­nden.”

De betoging dinsdag was uitdrukkel­ijk verboden vanwege de beperkinge­n die zijn opgelegd om de verspreidi­ng van het coronaviru­s te helpen voorkomen. Toch hadden zich duizenden mensen verzameld die de waarheid over Traoré eisten. Hij overleed in 2016 na zijn arrestatie in Beaumontsu­rOise, ruim 25 kilometer ten noorden van Parijs, in een politiebur­eau.

In meerdere Franse steden zijn mensen de straat op gegaan om te betogen tegen politiegew­eld naar aanleiding van de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die vorige week om het leven kwam toen hij werd gearrestee­rd door witte agenten in de stad Minneapoli­s. Een van de agenten drukte minutenlan­g zijn knie in de nek van Floyd, die daardoor geen adem kon krijgen. De man overleed kort daarop in het ziekenhuis.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname