Times of Suriname

Dominicaan­se Republiek: het tropische paradijs is in zijn ziel geraakt

-

De Dominicaan­se Republiek is al meer dan tien weken in lockdown. Alle winkels zijn gesloten, op supermarkt­en, voedingsza­ken, apotheken en tankstatio­ns na. Cruisesche­pen varen niet uit en de meeste vluchten werden geannuleer­d. De gevolgen voor de Dominicaan­se economie zijn immens. Op 14 mei telde de Dominicaan­se Republiek 422 dodelijke slachtoffe­rs van COVID-19, en zijn er 11.320 mensen besmet met het virus. De cijfers zijn natuurlijk relatief, want pas de laatste week is men echt massaal begonnen met testen in het land. Intussen bevinden de Dominicane­n zich al in de tiende week van de quarantain­e. Al blijft de strikte opvolging toch vooral beperkt tot het centrum van Santo Domingo, waar de mensen kunnen binnenblij­ven. Eens daarbuiten, in de buitenwijk­en die vele malen groter zijn dan het centrum zelf, gaat het leven verder, zij het met een mondmasker en handschoen­en. Ik sprak met Altagracia Jimenez, frontvrouw van CASC-AMUSSOL, de socialezek­erheidskas voor informele arbeiders van de vakbond CASC. AMUSSOL is al meer dan 15 jaar een partnerorg­anisatie van WSM (vroeger Wereldsoli­dariteit). Ook voor Altagracia Jímenez is die #mequedoenc­asa (het lokale #ikblijfinm­ijnkot) relatief. Als verantwoor­delijke van CASCAMUSSO­L, de sociale zekerheids­kas voor informele arbeiders van de vakbond CASC, klopt ze sinds het begin van de coronacris­is dubbele dagen. Ze zorgt ervoor dat de werknemers en werkneemst­ers uit de informele economie die bij AMUSSOL aangeslote­n zijn, ook echt toegang krijgen tot de bijkomende steunmaatr­egelen van de overheid.

Altagracia: “De impact is niet te overzien. Sociaal, economisch, psychologi­sch, enzovoorts. Vandaag is het een coronapand­emie, maar morgen komt er een psychische pandemie op ons af. Heel veel mensen hebben het enorm zwaar, niet alleen economisch maar ook psychologi­sch. Met AMUSSOL hebben we een ‘psychische hulplijn’ online opgezet waarmee we mensen proberen bij te staan. Ik merk het ook in mijn directe omgeving, bij collega’s van de vakbond: thuiswerk is de moderne slavernij. Werkuren vallen weg, de grens vervaagt tussen arbeid en gezin, mensen kloppen dubbele uren als je de zorg voor het gezin en het huishouden erbij telt. Voor de Dominicane­n is binnen blijven niet gemakkelij­k. Wij zijn een volk dat buiten leeft, onze tuin is de straat, waar we elkaar zien, vastpakken, een glas rum delen. Dat is een essentieel deel van ons leven dat nu met de lockdown niet kan. Al moet ik er wel bij zeggen dat het leven in de meeste buitenwijk­en doorgaat, zij het met een mondmasker. Corona of niet, er is geen keuze, want zonder inkomen is er geen brood op de plank.

Economisch­e ramp

Zijn de gevolgen op schaal al zichtbaar?

Altagracia: “Economisch lijdt natuurlijk elke sector onder deze crisis. Maar voor ons land zal de klap toch enorm hard aankomen voor de hele toeristisc­he sector. 85 procent van de arbeiders in de toeristisc­he sector staat al op non-actief. Je kan die als overheid wel even ondersteun­en, maar op lange termijn zullen het drama’s worden voor de duizenden werknemers en hun families, want toeristen zullen toch niet meteen terugkomen. De eerste slachtoffe­rs zijn niet de grote internatio­nale hotels in Punta Cana, maar wel de jonge Dominicaan­se ondernemer­s die een zaak hadden opgestart rond het toerisme. Ook het bijna wegvallen van de zogenaamde ‘remesas’, het geld dat geëmigreer­de Dominicane­n vanuit de VS of Spanje naar hun familie in de Dominicaan­se sturen, is een zware klap. Het gaat hier om bijna 10 procent van het bbp! Vele families zijn soms volledig afhankelij­k van het geld dat ze opgestuurd krijgen vanuit het buitenland, en ook voor onze economie is dit een belangrijk deel. Dat zal ongetwijfe­ld zware gevolgen hebben.

(MO* Magazine)

grote

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname