Times of Suriname

Nieuwe dwangmaatr­egelen in de maak

-

PARAMARIBO - Personen die zich niet houden aan de regels van de lockdown en de openbare weg opgaan mogen niet als criminelen behandeld worden. Het gaat om een beperking van de vrijheid die zij als mens hebben, maar gezien het besmetting­sgevaar van COVID-19 wordt wel van hen verwacht dat zij hun medewerkin­g verlenen. “U bent geen crimineel. We willen u ook niet als zodanig behandelen. We vragen wel om uw eigen verantwoor­delijkheid op u te nemen”, zegt luitenant-kolonel Danielle Veira van het Directoraa­t Nationale Veiligheid (DNV).

Aangezien blijkt dat de medewerkin­g van burgers nog steeds moeizaam verloopt, zal het DNV met de procureur-generaal (pg) in overleg treden om een nieuwe reeks strafbepal­ingen te formuleren om dit af te dwingen. “Het blijkt dus nu, naarmate de teller aan het klimmen is, dat mensen niet mee willen gaan of het niet genoegzaam beseffen. Vandaar dat ik denk dat wij weer met de pg gaan zitten om na te gaan hoe wij dit deel, voor wat betreft de ordehandha­ving en het afdwingen van medewerkin­g, beter kunnen doen.”

Er is ook commentaar op het besluit om de ‘volledige’ lockdown een week aan te houden. Volgens Veira is er hiervoor een medische verklaring aan de hand van een paar besmetting­en. Er zijn sterke aanwijzing­en dat deze gevallen verantwoor­delijk zijn voor de lokale transmissi­e die momenteel ongecontro­leerd om zich heen grijpt. Vanuit medisch oogpunt zullen alle mensen die via deze bronnen besmet zijn geraakt binnen deze week symptomen moeten vertonen. Met de lockdown van een week wordt voorkomen dat zij ook anderen besmetten. “We weten dat een total lockdown een zware wissel trekt op het sociale leven en het economisch leven. Zeker weten, dus we willen het ook niet te lang houden."

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname