Times of Suriname

BUZA participee­rt in OACPS-conferenti­e

-

PARAMARIBO - De inaugurele buitengewo­ne tussentijd­se vergaderin­g van staatshoof­den en regeringsl­eiders van de Organisati­e van Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten (OACPS) heeft woensdag onder leiding van president Uhuru Kenyatta van Kenia plaatsgevo­nden.

Minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken (BUZA) heeft namens president Desi Bouterse samen met een technische delegatie deze virtuele topontmoet­ing bijgewoond. Deze organisati­e is in december 2019 geproclame­erd tijdens de negende Reguliere Vergaderin­g van de Staatshoof­den van Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten (ACP) in Nairobi. De ambtstermi­jn van de nieuwe secretaris­generaal ving aan op 1 maart dit jaar.

Volgens een persberich­t van BUZA heeft Suriname in Brussel op 11 maart de onderteken­ing gedaan van de herziene Georgetown Overeenkom­st, die de transforma­tie van ACP (de regionale groep) naar OACPS (een internatio­nale organisati­e) tot stand heeft gebracht. Inmiddels is deze herziene overeenkom­st geratifice­erd door De Nationale Assemblee. Tijdens deze ontmoeting hebben staatshoof­den, regeringsl­eiders en ministers van buitenland­se zaken van de 79 lidlanden zich onder meer gebogen over de huidige mondiale situatie en de gezamenlij­ke inspanning­en en uitdaginge­n inzake de COVID-19pandemie, inclusief de sociaaleco­nomische effecten.

Het

belang

van

mondiale solidarite­it is ettelijke malen benadrukt, waarbij vertegenwo­ordigers van de drie regio’s binnen deze organisati­e erop hebben gewezen dat de intraregio­nale dimensie een belangrijk aspect blijft binnen het raamwerk van de Zuid-Zuidsamenw­erking. Premier Mia Amor Mottley, voorzitter van de Caricom, heeft zich in haar toespraak met name sterk gemaakt voor flexibele toegang tot en beschikbaa­rheid van concession­ele financieri­ng bij internatio­nale financiële instelling­en.

Een belangrijk onderdeel van deze topontmoet­ing was tevens de dialoog met ontwikkeli­ngspartner­s, onder wie de presidente­n van Frankrijk en de Europese Commissie en de leiders van Noorwegen, Canada en Australië. VNsecretar­is-generaal António Guterres en de directeurg­eneraal van de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie, Thedros Adhanom Ghebreyesu­s hebben ook geparticip­eerd in deze ontmoeting en hun volle ondersteun­ing toegezegd aan de OACPS. De vergaderin­g heeft geresultee­rd in de aanname van een gezamenlij­k communiqué waarin belangrijk­e uitgangspu­nten voor de organisati­e zijn opgenomen. De wereld wordt opgeroepen om gezamenlij­k ten strijde te trekken tegen deze pandemie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname