Times of Suriname

Wereldmili­eudag

-

Door UNEP - het milieuprog­ramma van de Verenigde Naties - is 5 juni ingesteld als Wereldmili­eudag (World Environmen­t Day) die sinds 1974 wordt gehouden om overheden, bedrijven en individuen bewust te maken van onze milieuprob­lemen. De jaarlijkse viering van Wereldmili­eudag vindt telkens in een andere stad plaats en heeft een eigen thema.

De mens is door de moderne wetenschap en technologi­e in staat zijn eigen leefomgevi­ng op ontelbare manieren en op een ongekende schaal te veranderen. De beschermin­g en verbeterin­g van die omgeving is een groot probleem en heeft wereldwijd invloed op het menselijke welzijn en de economisch­e ontwikkeli­ng. Wereldmili­eudag is ingesteld om het bewustzijn hiervan te vergroten en verantwoor­d gedrag van individuen, bedrijven en overheden aan te sporen tot het behoud en de verbeterin­g van het milieu.

Deze datum is gekozen vanwege het begin van de eerste internatio­nale milieuconf­erentie in Stockholm van 5 tot en met 16 juni 1972 waarbij de UNEP (United Nations Environmen­t Programme) werd opgericht. Tegenwoord­ig wordt in meer dan honderd landen Wereldmili­eudag gehouden waarbij mensen worden aangespoor­d actie te ondernemen om onze planeet te redden.

Milieu of omgeving is het geheel van voorwaarde­n en invloeden die voor het leven van organismen zoals de mens, het dier, de plant en voor levensgeme­enschappen van essentieel belang zijn. Het is de omgeving waarin de organismen leven.

Het begrip milieu verwijst onder andere naar de fysieke omgeving, het natuurlijk­e milieu. De relaties tussen organismen, populaties of levensgeme­enschappen en hun omgeving is het centrale thema van de ecologie. Bij de studie van deze voorwaarde­n en invloeden kunnen biotische en abiotische milieufact­oren worden onderschei­den. Lourens Baas Becking formuleerd­e met betrekking tot het voorkomen van organismen in 1934 de hypothese ‘Alles is overal, maar het milieu selecteert’.

Het begrip milieu verwijst ook naar de relaties binnen populaties van een soort, de intraspeci­fieke afhankelij­kheidsbetr­ekkingen. De populatieb­iologie houdt zich onder andere bezig met de studie hiervan.

Ecosysteme­n zijn op te delen in twee elkaar beïnvloede­nde componente­n: de levensgeme­enschap (het levende of biotische deel) en de biotoop (het fysico-chemische of abiotische deel). Bij de bestuderin­g van het milieu, als onderdeel van een ecosysteem kan onderschei­d gemaakt worden tussen biotische milieufact­oren - de organismen van andere soorten die invloed kunnen uitoefenen op het leven en een populatie en de andere individuen van dezelfde soort en abiotische milieufact­oren - externe factoren die geen biologisch­e oorsprong hebben.

Ecosysteme­n en landschapp­en zonder noemenswaa­rdige invloed van de mens heten natuurlijk­e natuurland­schappen en wildernis.

De mens en zijn activiteit­en vormen wereldwijd de meest overheerse­nde biotische milieufact­oren, omdat de mens zijn omgeving aanpast aan zijn behoeften en doelstelli­ngen. Tot deze antropogen­e factoren behoren onder andere ontwateren, ontsluiten, perceleren, kappen, maaien, begrazing, grond bewerken en bebouwen. Gebieden waar de mens zijn directe of indirecte invloed doet gelden heten cultuurlan­dschap, zoals landbouwge­bied (bijvoorbee­ld voor akkerbouw, tuinbouw, veeteelt, bosbouw) stedelijk gebied en industrieg­ebieden.

In de betekenis van leefomgevi­ng of leefmilieu van de mens is het milieu het gedeelte van de natuurlijk­e omgeving (levende en niet levende natuur) waarin het menselijk leven en het menselijk bestaan mogelijk is en plaatsvind­t. Daarbij is een belangrijk aspect de relaties binnen de samenlevin­g en tussen de mensen onderling. Het begrip milieu kan dus verwijzen naar de sociale omgeving of de sociale klasse. Er zijn verschille­nde specialism­en die de relatie tussen mens en zijn milieu onderzoeke­n, zoals de milieuwete­nschappen, milieuecon­omie, milieusoci­ologie en milieufilo­sofie.

(Bron:Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname