Times of Suriname

Massaal testen heeft effect: RIVM meldt meer nieuwe coronabesm­ettingen

-

ROTTERDAM Het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) maakte gisteren melding van dertien sterfgeval­len en twaalf ziekenhuis­opnames. Opmerkelij­k is het aantal nieuwe besmetting­en: 209. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als elke andere dag van deze week, terwijl ook de aantallen in vorige weken vaak kleiner waren.

Zeer waarschijn­lijk komt de toename van het aantal besmetting­en door de massale hoeveelhei­d coronatest­s die op dit moment worden afgenomen. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich snel laten testen, en volgt in de meeste gevallen binnen enkele dagen de uitslag.

In totaal zijn nu 46.492 mensen besmet geraakt. Het RIVM meldt dat momenteel

- zo’n 1.715 personen nog besmetteli­jk zijn voor anderen. De experts geven aan dat het gaat om een onzekere schatting, en noemen ook aantallen als 1.190 en 2.291 personen. De nieuwe hoeveelhei­d doden en ziekenhuis­opnames is in lijn met eerdere dagen: er blijven relatief kleine aantallen gemeld.

Het RIVM stelt sinds eind maart dat het aantal besmetting­en met het coronaviru­s in Nederland aan het afnemen is. Zowel het aantal nieuwe patiënten, als het aantal ziekenhuis­en ic-opnames en sterfgeval­len per dag duiden daarop.

RIVM-baas Jaap van Dissel lichtte de Tweede Kamer donderdag in over de laatste stand van zaken rondom de bestrijdin­g van het coronaviru­s. Van Dissel verwacht niet dat

Nederland naar nul nieuwe besmetting­en gaat, “maar een zo klein mogelijk aantal moet het doel zijn”.

Volgens de gezondheid­sexpert kunnen de recente versoepeli­ngen leiden tot potentieel nieuwe bronnen van besmetting en zijn er zoveel onbekendhe­den dat je het virus momenteel niet volledig weg krijgt.

Tot dusver bezweken 5.990 Nederlande­rs aan de gevolgen van het coronaviru­s, terwijl bijna 12 duizend inwoners in een Nederlands ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Alle werkelijke aantallen liggen waarschijn­lijk vele malen hoger dan de cijfers die het RIVM meldt, omdat niet alle COVID-19-patiënten zich laten testen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname