Times of Suriname

Geslaagde scholieren mogen vlag uithangen voor nationale slaagdag

-

AMSTERDAM - Scholieren mochten gisteren de vlag uithangen om te vieren dat ze geslaagd zijn voor hun eindexamen­s. Normaal gebeurt dit zodra de resultaten van het centraal examen binnen zijn, maar vanwege het wegvallen van deze toetsen is besloten een nationale slaagdag in het leven te roepen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had deze dag georganise­erd in samenwerki­ng met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op deze manier wordt gevierd dat scholieren hun diploma onder bijzondere omstandigh­eden hebben behaald.

Doorgaans maken eindexamen­kandidaten in mei het centraal examen, maar deze gingen niet door vanwege de coronacris­is. Laatstejaa­rs, die de laatste maanden thuis les kregen, krijgen dit jaar een volwaardig diploma op basis van de resultaten die ze hebben behaald met de schoolexam­ens.

Een deel van de eindexamen­kandidaten weet al enkele weken dat ze hun diploma hebben behaald, maar de meeste scholieren krijgen pas donderdag te horen of hun cijfers goed genoeg zijn voor een diploma.

“Nu de deuren van de scholen weer open mogen, hoeven de meeste eindexamen­scholieren eigenlijk niet meer naar binnen”, zei minister Arie Slob (Onderwijs), die donderdago­chtend met het LAKS een vlag hees in Utrecht. “Wát een vreemd moment om de middelbare school af te ronden.”

Slob hoopt dat veel vlaggen gehesen worden. “Achter iedere vlag schuilt een leerling die zich niet heeft laten stoppen door een pandemie”, aldus de minister. LAKS-voorzitter Pieter Lossie zegt dat de meeste scholieren in lastige omstandigh­eden hun tijd op de middelbare school afronden en veel leuke activiteit­en zien wegvallen, waaronder gala’s en eindexamen­reizen. “Vandaag is daarom alsnog de dag dat zij trots mogen zijn op hun prestaties.”

Ook koning WillemAlex­ander en koningin Máxima feliciteer­den de geslaagde scholieren. “Hartelijk gefelicite­erd”, zei de koning in een video op Twitter. “Jullie zijn natuurlijk een bijzonder jaar. Het coronajaar en dat nemen ze je ook niet meer af.”

Veel scholen organisere­n festivitei­ten voor hun geslaagde leerlingen, maar dit gebeurde gisteren in tegenstell­ing tot voorgaande jaren maar in beperkte mate. “Er zijn scholen die met leraren een felicitati­evideo maken voor op sociale media”, vertelt Lossie. “Andere scholen laten geslaagde eindexamen­kandidaten op school hun cijferlijs­t onderteken­en.” Eindexamen­kandidaten die niet direct zijn geslaagd, krijgen nog een kans om cijfers te verbeteren middels resultaatv­erbetering­stoetsen. Deze toetsen gaan over de lesstof van het schoolexam­en van een vak en tellen voor 50 procent mee voor het eindcijfer.

(NU)

 ??  ?? Een student hangt de Nederlands vlag met assistenti­e. (Foto: NU)
Een student hangt de Nederlands vlag met assistenti­e. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname