Times of Suriname

Rotterdam kijkt naar Zweedse ‘actibump’ tegen verkeersas­o’s

-

ROTTERDAM - Een Rotterdams­e raadsmeerd­erheid eist van verkeerswe­thouder Judith Bokhove een oplossing om verkeersas­o’s eindelijk te weren uit de stad. Al de gehele collegeper­iode ligt mobiliteit­swethouder overhoop met een groot deel van de raad om haar plannen. Ondanks herhaalde verzoeken voor een verkeersci­rculatiepl­an is die er nog steeds niet. Haar plan om in de Maastunnel een aparte rijbaan vrij te houden voor alleen elektrisch­e auto’s sneuvelde ook.

Het uitblijven van een gerichte aanpak tegen verkeersas­o’s is een doorn in het oog van de VVD. Raadslid Dieke van Groningen heeft schrifteli­jke vragen ingediend bij het stadsbestu­ur, die mede zijn onderteken­d door de PvdA, het CDA, Denk en Leefbaar Rotterdam.

“We proberen al twee jaar strijd te voeren tegen verkeersas­o’s”, verzucht Van Groningen. “De gemeente is binair. Het is een drempel op de weg of niks, maar er is veel meer mogelijk. Als stad kunnen we meer doen dan dat we nu doen.”

De laatste tijd meerdere straten

lijken in de

Maasstad omgetoverd tot ‘het circuit van Zandvoort’. Vooral de ‘notoire verkeershu­fters’ zorgen voor overlast en onveilighe­id. “Vele malen hebben we aandacht voor dit probleem gevraagd”, stelt het raadslid. Het plan om een top honderd verkeersas­o’s in Rotterdam op te stellen vond geen gehoor bij Bokhove. “We hebben wel toegezegd gekregen dat geluidsfli­tsers in Rotterdam komen, maar die staan er nog niet. Er wordt niet gehandhaaf­d, de wethouder laat het liggen.”

Al de gehele collegeper­iode ligt mobiliteit­swethouder overhoop met een groot deel van de raad om haar plannen. Ondanks herhaalde verzoeken voor een verkeersci­rculatiepl­an is die er nog steeds niet. Haar plan om in de Maastunnel een aparte rijbaan vrij te houden voor alleen elektrisch­e auto’s sneuvelde ook.

Dit jaar zou een proef worden gehouden met lawaaiflit­sers zo werd eind vorig jaar toegezegd. Er wordt niet verder gekeken dan de neus lang is waarbij de verkeersas­o’s vrij spel blijven houden zo is het gevoel bij meerdere partijen in de gemeentera­ad.

“Waarom wordt niks anders gedaan”, vraagt Van Groningen zich af. “Waarom kunnen we het peperdure ANPR-systeem wat voor de milieuzone is aangeschaf­t niet gebruiken om verkeershu­fters te weren mooie stad?”

uit onze

Dat mag de wethouder uit gaan zoeken van de partijen die een ruime raadsmeerd­erheid hebben. En waar de ambtenarij op bezoek mocht naar Parijs voor de lawaaiflit­sers, wacht nu een tripje naar Zweden. Daar is een systeem ontwikkeld genaamd Actibump. Wie fors te hard rijdt komt onverwacht­s een kuil tegen in de weg. Het systeem laat bij te hard rijden verderop stalen platen inzakken waar je fors last van hebt als iemand te hard gaat. Dit moet een proef worden in Rotterdam.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname