Times of Suriname

Oud-minister en militaire top veroordele­n Trumps reactie op protesten

-

VS - Nadat hij lang weigerde een zittende president openlijk te bekritiser­en, beschuldig­de oud-defensiemi­nister Jim Mattis zijn voormalige baas Donald Trump er gisteren in ongekend harde bewoording­en van het land te verdelen rond de protesten tegen politiegew­eld. De invloedrij­ke generaal buiten dienst veroordeel­de Trumps voornemen de strijdkrac­hten in te zetten om de orde in de Amerikaans­e straten te herstellen.

“Donald Trump is de eerste president tijdens mijn leven die niet probeert het Amerikaans­e volk te verenigen, en niet eens doet alsof hij dat wel doet”, schreef Mattis in een verklaring die werd gepublicee­rd door The Atlantic.

Mattis stapte in december 2018 op als minister van Defensie, uit onvrede over het besluit van president Trump om Amerikaans­e troepen terug te trekken uit Syrië. Hoewel hij gepensione­erd is, geldt hij nog steeds als invloedrij­k binnen de strijdkrac­hten. Trump reageerde op Twitter op de verklaring van Mattis, door te stellen dat hij destijds “de eer had” hem te ontslaan, hoewel de oudgeneraa­l in werkelijkh­eid zelf opstapte.

“Zijn voornaamst­e kracht was niet militair, maar draaide om public relations. Ik gaf hem een nieuw leven, dingen om te doen en gevechten om te winnen, maar hij ‘verdiende zelden de kost’!”, schreef de president. “Blij dat hij weg is!”

Trump zette afgelopen maandag de militaire politie in om de politie te assisteren bij het leegvegen van straten rond het Witte Huis, waar demonstran­ten zich hadden verzameld. Dat maakte de weg vrij voor een fotomoment: Trump poseerde met een Bijbel bij een kerk in de buurt.

De president heeft meermaals gezegd dat het wat hem betreft een optie is de strijdkrac­hten ook elders in het land in te zetten tegen de onrust rond de demonstrat­ies over de dood van de zwarte

George Floyd in Minneapoli­s. Regeringsb­ronnen zeggen dat Trump maandag overwoog een noodwet tegen opstanden uit 1807 te gebruiken om de strijdkrac­hten in te zetten in Amerikaans­e steden. De legertop en justitiemi­nister William Barr zouden hem dat uit het hoofd hebben gepraat. Trumps reacties op de protesten hebben gezorgd voor ernstige zorgen bij de legertop, melden Amerikaans­e media. De strijdkrac­hten genieten veel aanzien in de VS. Het Pentagon vreest dat die publieke steun zal afkalven als burgers vinden dat de strijdkrac­hten meewerken aan Trumps meer autoritair­e impulsen.

Naast de president, kregen ook legerchef Mark Milley en defensiemi­nister Mark Esper stevige kritiek uit militaire kringen voor de gebeurteni­ssen van maandag. Zij liepen met Trump mee naar de kerk, en Milley droeg daarbij een gevechtsun­iform.

Esper, die de demonstrat­ies eerder nog omschreef als een ‘battle space’, een militaire term voor het geheel aan omstandigh­eden rond een specifiek strijdtone­el, brak woensdag met zijn baas. Hij zei dat militairen vooralsnog niet naar onrustige Amerikaans­e steden moeten worden gestuurd.

Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, de hoogste Amerikaans­e legerleidi­ng, schreef gisteren een verklaring aan de leden van de stijdkrach­ten. Daarin bekritisee­rt hij de president niet direct, maar onderstree­pt hij dat Amerikaans­e militairen een eed afleggen om de grondwet te verdedigen, die “is gebaseerd op het essentiele principe dat alle mannen en vrouwen in vrijheid en gelijkheid worden geboren”. Sinds vorige week wordt in honderden Amerikaans­e steden, en ook internatio­naal, gedemonstr­eerd tegen politiegew­eld en rassenonge­lijkheid. Directe aanleiding voor de protestgol­f was de dood van George Floyd in Minneapoli­s. Hij stikte door het optreden van de agenten die hem arresteerd­en. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname