Times of Suriname

Premier Wilmès hoopt op alternatie­f voor grote antiracism­ebetoging in Brussel

-

BELGIË - Premier Sophie Wilmès (MR) hoopt dat Brussels burgemeest­er Philippe Close (PS) in overleg met de organisato­ren een alternatie­f vindt voor een antiracism­ebetoging met mogelijk meer dan 5.000 deelnemers die zondag zou doorgaan in de hoofdstad. Dat zei ze gisteren in de Kamer. Dergelijk massaprote­st “zou in strijd zijn met de maatregele­n die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen”, benadrukte ze. Naar aanleiding van het massale protest van onder meer de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten willen verschille­nde mensen ook in Belgie betogen tegen racisme. Dat gebeurde begin deze week al op het Brusselse Muntplein en in Gent, waar telkens enkele tientallen tot honderden betogers samenkwame­n. De politie gedoogde die bijeenkoms­ten, omdat het aantal manifestan­ten beperkt bleef en de sociale afstand gerespecte­erd kon worden, maar in principe zijn samenschol­ingen onder huidige coronamaat­regelen nog altijd verboden.

Zondag zou er een nieuwe Black Lives Matterbeto­ging plaatsvind­en op het Poelaertpl­ein in Brussel, aan het Justitiepa­leis. Op de Facebookpa­gina van het evenement hebben al 5.000 mensen laten weten dat ze aanwezig zullen zijn, nog eens 10 duizend anderen tonen interesse in het evenement. Sociale afstand aanhouden wordt dan moeilijk. Brussels burgemeest­er Philippe Close zei deze ochtend dat er gepraat wordt met de organisato­ren. Premier Wilmès hoopt alvast dat er geen massabetog­ing komt. “Ik weet dat sommigen in België zich willen mobilisere­n als reactie op de gebeurteni­ssen in de VS. Maar Belgen die willen betogen, moeten ook rekening houden met de gevolgen op de verspreidi­ng van de corona-epidemie”, antwoordde ze op vragen van Ecolo-Groen, PVDA, Open Vld, PS, sp.a,

DéFI, MR en CD&V tijdens de plenaire vergaderin­g in de Kamer.

“Ik hoop dat men een alternatie­f zal kunnen vinden voor die betoging, die in strijd zou zijn met de maatregele­n die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen. We moeten trouwens ook respect hebben voor de situatie van het zorgperson­eel en vermijden dat zij opnieuw overspoeld worden.”

Wilmès waarschuwd­e gisteren na afloop van de Nationale Veiligheid­sraad al voor bijeenkoms­ten en protesten naar aanleiding van de rellen in de VS. Daar komen al dagenlang duizenden mensen op straat in verschille­nde steden naar aanleiding van de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd, die om het leven kwam door bruut politiegew­eld.

(HLN)

 ??  ?? Premier Sophie Wilmès. (Foto: Het Nieuwsblad)
Premier Sophie Wilmès. (Foto: Het Nieuwsblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname