Times of Suriname

Voor het eerst in drie maanden geen nieuwe coronabesm­etting in Finland, ziekenhuiz­en overspoeld in Armenië

-

FINLAND - In Finland is geen nieuwe besmetting met het coronaviru­s gemeld. “Het gaat om de eerste dag met nul besmetting­en sinds 26 februari”, aldus een woordvoerd­er van het Finse instituut voor Gezondheid en Welzijn. In bijna een derde van de 21 ziekenhuis­districten werd tijdens de laatste week van mei geen enkel nieuw geval gemeld. Een heel ander verhaal is het in Armenië, waar de ziekenhuiz­en overspoeld worden.

De afgelopen 24 uur bezweek in Finland nog één iemand aan COVID-19. In totaal zijn er 322 mensen aan de longziekte overleden. Sinds de uitbraak van de epidemie werden in Finland bijna 7.000 besmetting­en met het coronaviru­s bevestigd. Van hen zijn 5.800 mensen genezen verklaard. Vijftig patiënten met COVID-19 liggen nog in het ziekenhuis, zeven onder hen worden behandeld op de afdeling intensieve zorgen.

Vorige maand begon de Finse regering de coronamaat­regelen die sinds 18 maart van kracht waren weer af te bouwen. Sinds 14 mei mogen kinderen weer naar school. Vorige week maandag openden cafés, bars, restaurant­s, sportcompl­exen en culturele sites weer de deuren. De afstandsre­gels blijven er wel gelden.

In Armenië worden de ziekenhuiz­en overspoeld door patiënten. “Ik heb slecht nieuws. De epidemiolo­gische situatie verslechte­rt en de medische voorzienin­gen kunnen niet alle coronaviru­spatiënten die behandelin­g nodig hebben op tijd in het ziekenhuis opnemen”, liet de Armeense premier Nikol Pachinian weten in een video op zijn Facebookpa­gina. Armenië, dat ongeveer drie miljoen inwoners telt, heeft officieel 11.221 besmetting­en met het coronaviru­s. Er zijn tot nu toe 176 doden geregistre­erd. Volgens Pachinian zouden tot 20 duizend mensen besmet kunnen zijn zonder symptomen. Maandag maakte de premier al bekend dat hij en zijn familie positief getest hadden, zonder al te veel symptomen. De medische autoriteit­en waarschuwd­en vorige week dat ze patiënten met een beperkte overleving­skans de toegang tot intensive care zouden moeten weigeren. Er barstte dan ook felle kritiek los over de manier waarop de crisis aangepakt werd. Volgens deskundige­n is het besluit om de grenzen te sluiten te laat genomen en hebben politici tegenstrij­dige berichten naar de bevolking gestuurd. De regering meldde dat ze een verdere lockdown in het hele land niet uitsluit. Begin mei werden de maatregele­n grotendeel­s versoepeld, met onder meer de heropening van terrassen en bepaalde bedrijven tot gevolg.

(HLN)

 ??  ?? Cafés en restaurant­s zijn sinds enkele dagen weer open in Finland. (Foto:HLN)
Cafés en restaurant­s zijn sinds enkele dagen weer open in Finland. (Foto:HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname