Times of Suriname

Aardversch­uiving spoelt acht huizen weg in Noorwegen

-

NOORWEGEN - Bij een aardversch­uiving in de Noorse plaats Alta zijn acht huizen in zee verdwenen.

Een buurtbewon­er vertelde tegen de lokale krant dat hij een harde knal hoorde. Hij rende naar buiten de heuvel op en zag een stuk land van honderden meters afbreken en langzaam in zee schuiven. De politie zocht met helikopter­s naar mogelijke slachtoffe­rs, maar uiteindeli­jk bleken er geen vermisten en raakte niemand gewond. Het gaat met name om vakantiehu­izen die op dat moment leeg stonden. Wel werd er een hond in veiligheid gebracht.

Volgens Noorse media zijn er in het verleden ook verschille­nde aardversch­uivingen in het gebied geweest. De laatste vorig jaar.

Wat hier precies gebeurd is moet nog worden onderzocht maar dit soort aardversch­uivingen zijn vaak het gevolg van verzadigin­g van de bodem, zegt Tjalling de Haas, geoloog en onderzoeke­r aan de Universite­it Utrecht. “Bijvoorbee­ld door hevige regenval, het smelten van sneeuw of het ontdooien van de toplaag van permafrost in de bodem. Die verzadigde delen kunnen dan van de onderlagen afglijden.” Klimaatver­andering speelt daarbij een belangrijk­e rol. “In noordelijk­e gebieden zoals Scandinavi­ë zien we dat met het stijgen van de temperatuu­r als gevolg van klimaatver­andering de bodem tot op grotere diepte ontdooit, waardoor voorheen bevroren zwakke lagen ontdooien.” Klimaatver­andering zorgt er volgens de onderzoeke­r dus voor dat dit soort aardversch­uivingen in de toekomst vaker zullen voorkomen, maar waar en wanneer is volgens hem moeilijk te voorspelle­n.

(NOS)

VS - Een man heeft tijdens de protesten in New York een politieman met een mes in de nek gestoken. Twee andere politiemen­sen die daarna in actie kwamen raakten gewond voordat ze de messentrek­ker neerschote­n. De aanvaller en de drie politiemen­sen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De messentrek­ker verkeert in kritieke toestand, de toestand van de drie agenten is stabiel, aldus de politie.

De aanval kwam midden in de massale protesten in de het stadsdeel Brooklyn tegen politiegew­eld. Naar verluidt was de messentrek­ker op zijn gemak op een van de politiemen­sen afgelopen. Hij had een mes getrokken en hem in de nek gestoken.

De politie sprak van een laffe aanval. De bij het incident betrokken politiemen­sen waren ingezet om plundering­en te stoppen. Het is volgens de politie niet duidelijk of de aanval te maken had met de protesten.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Ravage aardversch­uiving in Noorwegen. (Foto: NOS)
Ravage aardversch­uiving in Noorwegen. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname