Times of Suriname

UEFA sluit koploper Turkije uit van Europees voetbal

- Jadon Sancho kwam vrij uit toen hij zijn shirt uittrok, waardoor een ondershirt zichtbaar werd met de tekst ‘Justice For George Floyd’. (Foto: Blind)

VOETBAL - Trabzonspo­r heeft zeer slecht nieuws gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbon­d heeft bepaald dat de huidige koploper van de Süper Lig, waar onder anderen aanvaller Bilal Basacikogl­u onder contract staat, volgend seizoen niet mag deelnemen aan Europees voetbal, omdat men niet voldeed aan de voorwaarde­n van een regeling die de club in 2016 overeenkwa­m met de bond.

Trabzonspo­r werd vier jaar geleden al gewaarschu­wd door de UEFA voor het overtreden van de regels inzake Financial Fair Play. De club zou geschorst worden als het in 2019 nog steeds niet de zaken op orde had. Clubs mogen van de UEFA niet structuree­l meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt, maar volgens de Europese bond heeft Trabzonspo­r zich niet aan deze regel gehouden.

Mocht de Turkse topclub dit seizoen alsnog geen Europese plek bemachtige­n, dan wordt de straf een jaar later toegepast, mits men wel een Europees ticket pakt. Trabzonspo­r staat momenteel eerste in de Süper Lig met 53 punten uit 26 wedstrijde­n. Istanbul Basaksehir, Galatasara­y en Sivasspor volgen op respectiev­elijk 53, 50 en 49 punten.

(VP)

VOETBAL - Onder meer Jadon Sancho, Achraf Hakimi, Marcus Thuram en Weston McKennie stonden afgelopen weekeinde middels een statement stil bij de dood van George Floyd, de Amerikaan die in Minneapoli­s overleed na een hardhandig­e arrestatie door de politie. Voornoemde spelers hoeven echter niet bang te zijn voor een sanctie, zo heeft de Duitse voetbalbon­d (DFB) woensdagmi­ddag naar buiten gebracht.

De DFB gaf in eerste instantie nog aan dat de spelers die een ode hadden gebracht aan Floyd rekening moesten houden met een disciplina­ire straf, omdat het tot uiting brengen van politieke statements in strijd is met de reglemente­n. “Ik ben ontzettend blij met de beslissing van het organisere­nd orgaan van de voetbalbon­d”, verklaart voorzitter Fritz Keller in een eerste reactie. “De DFB is tegen elke vorm van racisme, discrimina­tie en geweld. We hebben veel respect en begrip voor de acties van de spelers.”

Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA, gaf dinsdag al zijn mening over de heikele kwestie. “Om elke vorm van twijfel hierover te voorkomen: in de competitie­s die de FIFA organiseer­t, zouden de statements van de Bundesliga­spelers leiden tot applaus en zeker niet tot een straf”, zo maakte de topbestuur­der van de Wereldvoet­balbond duidelijk. “We horen allemaal ‘nee’ te zeggen tegen racisme en elke vorm van discrimina­tie. We moeten daarnaast ‘nee’ zeggen tegen geweld en elke vorm van geweld.”

Sancho tekende zondag voor een hattrick in de uitwedstri­jd van Borussia Dortmund tegen laagvliege­r SC Paderborn (16). Na een van zijn doelpunten trok de aanvaller zijn shirt uit, waardoor een ondershirt zichtbaar werd met de tekst ‘Justice For George Floyd’. Sancho kreeg veel lof toegezwaai­d op met name de sociale media voor zijn steunbetui­ging richting de overleden Amerikaan. Desondanks ontving de Engelsman een gele kaart voor zijn actie.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname