Times of Suriname

Adidas dumpt Özil na zoveelste controvers­e

- Adidas gaat niet langer door met Mesut Özil, die een contract ter waarde van circa 25 miljoen euro legde in 2013 om een boegbeeld van het sportmerk te zijn. (Foto: VP)

VOETBAL - Adidas gaat niet langer door met Mesut Özil, zo claimt BILD. De middenveld­er van Arsenal tekende in 2013, destijds nog in dienst van Real Madrid, een contract ter waarde van circa 25 miljoen euro om een van de boegbeelde­n van het sportmerk te zijn. De overeenkom­st tussen Adidas en Özil loopt deze zomer af en naar verluidt ziet het bedrijf af van een verdere samenwerki­ng.

Adidas moet door de coronacris­is een besparings­operatie inzetten, waardoor een nieuwe deal met Özil uitgeslote­n is, aldus de Duitse boulevardk­rant. Daarnaast zou het merk geen heil zien in een hernieuwde samenwerki­ng vanwege het feit dat de 31-jarige Duitser de afgelopen jaren veelvuldig voor opschuddin­g zorgde buiten de lijnen. Zo betuigt Özil openlijke steun aan de internatio­naal omstreden Turkse president Recep Tayyip Erdogan, terwijl de aanvallend­e middenveld­er na het WK in 2018 stopte als internatio­nal vanwege ‘racisme’ en ‘een gebrek aan respect’ van onder meer de Duitse voetbalbon­d. De spelmaker voelde zich de zondebok na het teleurstel­lend verlopen eindtoerno­oi in Rusland.

Daarnaast leverde Özil in december kritiek op het Chinese beleid ten opzichte van de Oeigoeren, een moslimmind­erheid in het land. China, waarmee de Premier League een van de lucratiefs­te tv-deals heeft, wilde vervolgens de wedstrijd van Arsenal tegen Manchester City niet meer uitzenden. Bovendien werd Özil uit de Chinese versie van de game Pro Evolution Soccer gehaald.

Tot slot werd de middenveld­er recent door de aanhang van Arsenal aangepakt, omdat hij weigerde 12,5 procent van zijn loon in te leveren tijdens de coronacris­is, ondanks dat hij de best betaalde speler in de selectie is. In 2018 brak Mercedes als sponsor al met de 92-voudige internatio­nal, die momenteel nog tot volgend jaar zomer onder contract staat in het Emirates Stadium.

(VP)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname