Times of Suriname

Onderzoeke­rs onderschep­pen sporadisch gehoorde roep van narwal

-

De narwal is een bijzondere arctische tandwalvis, befaamd om de grote, lange slagtand waar mannetjes over beschikken. Veel is er over deze mysterieuz­e walvisacht­ige echter niet bekend. Dat komt omdat het dier wegens zijn verlegen en schichtige aard moeilijk te bestuderen is. Dankzij de hulp van Inuit-jagers is het onderzoeke­rs nu toch gelukt om geluidsopn­ames van de narwal te maken. En dat levert waardevoll­e nieuwe inzichten op in het gedrag van dit mysterieuz­e en nog altijd raadselach­tige zoogdier.

Niet alleen de verlegen aard van de narwal maakt het dier lastig te onderzoeke­n. Ze brengen doorgaans ook het grootste deel van de tijd diep onder water in de ijskoude Noordelijk­e IJszee door. Gedurende de zomer begeven ze zich echter naar de glaciale fjorden rond Groenland en Canada. Maar ook hier is het voor wetenschap­pers moeilijk om dichtbij te komen. Gletsjers kunnen gevaarlijk en moeilijk toegankeli­jk zijn. En de dieren zwemmen gelijk weg als ze worden benaderd door gemotorise­erde boten. “We weten dan ook niet waar de narwallen die zich in de

Groenlands­e wateren ophouden vandaan komen”, zegt onderzoeke­r Evgeny Podolskiy tegen Scientias.nl. “Wanneer arriveren en vertrekken ze weer? Waarom komen ze eigenlijk deze kant op? En hebben veranderin­gen invloed op hun migratiepa­tronen en populatieg­roei?” Het is zomaar een greep uit de vragen die Podolskiy bezighoudt. Vragen waar hij toch graag een antwoord op wil vinden. “Nu hun omgeving verandert, invasieve soorten het gebied binnendrin­gen en de concurrent­ie met mensen om hulpbronne­n toeneemt, wordt het steeds urgenter om een antwoord op die vragen te geven”, licht hij toe. Dat is echter makkelijke­r gezegd dan gedaan. “Het observeren van deze dieren in met ijs bedekte, donkere en afgelegen gebieden is een hele uitdaging”, stelt Podolskiy. Gelukkig weten Inuit-jagers raad. Zij zijn bekend met de mysterieuz­e walvisacht­igen en kunnen dichter bij de dieren komen zonder ze te storen. In juli 2019 gingen de onderzoeke­rs samen met de Inuit op expeditie in NoordwestG­roenland om de narwallen die daar hun zomer doorbrenge­n nader te bestuderen. Het onderzoeks­team slaagde erin om de ongrijpbar­e zoogdieren tot wel 25 meter te naderen. Aan de kleine bootjes hadden ze onderwater­microfoons bevestigd om zo de sporadisch gehoorde roep van de narwal te onderschep­pen. “De hoop is dat we met behulp van deze geluidsopn­ames meer over de dieren kunnen leren”, legt Podolskiy uit.

De onderzoeke­rs legden verschille­nde soorten geluiden die de narwallen produceerd­en vast. “We onderschep­ten drie narwal-roepen”, vertelt Podolskiy. Zo onderschep­ten ze een soort ‘gefluit’ waarmee de narwallen contact probeert te leggen met soortgenot­en. “Dit is een heel zeldzaam geluid en gebeurt op een lage frequentie van <20 kHz.” Daarnaast produceert de narwal een soort ‘geklik’. Dit is een vorm van echolocati­e, waarmee ze voedsel proberen te vinden. “Dit gebeurt op een zeer sterke, hoge frequentie van > 20 kHz”, legt Podolskiy uit. “Ze produceren 10 klikkende geluiden per seconde.” Hoe dichter de narwal bij zijn prooi in de buurt komt, hoe sneller hij begint te klikken. Dit geluid evolueert vervolgens in een soort ‘gezaag’ dat niet onderdoet voor een heuse kettingzaa­g, waarmee de narwal de precieze locatie van de prooi probeert te bepalen. “Belangrijk is echter dat dit maar een kleine greep is uit het repertoire van de narwal”, onderstree­pt Podolskiy. “We kunnen alleen de geluiden horen die in ons hoorvermog­en liggen. De meeste geluidjes liggen hier echter boven.” De bevindinge­n geven meer inzicht in het gedrag van deze mysterieuz­e dieren. “Ik was onder de indruk van de diversitei­t, complexite­it en extreem hoge frequentie­s van het narwal-geklik”, zegt Podolskiy. “De geluiden zijn zeer hoog en erg kort (ze duren gemiddeld minder dan een halve of hele seconde) en volgen elkaar razendsnel op (zo een 300 keer per seconde). Voor mensen gaat dit eigenlijk veel te snel.” Daarnaast wisten onderzoeke­rs tot nu toe eigenlijk nog maar vrij weinig over het foerageer-gedrag van de narwal. Maar, omdat de onderzoeke­rs het luide ‘gezaag’ oppikten – het geluid dat verband houdt met het vinden van voedsel – levert de nieuwe studie meer bewijs dat narwallen in de zomer doelgerich­t op zoek zijn naar eten. (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname