Times of Suriname

Oumuamua is geen komeet of ruimteschi­p maar waterstofa­chtige ijsberg

-

Het interstell­aire object ‘Oumuamua’ heeft sinds hij door ons zonnestels­el tuimelde al vele namen gehad: een komeet, een planetoïde en zelfs een buitenaard­s ruimteschi­p. Nu heeft het object een nieuwe omschrijvi­ng gekregen. Astronomen beweren namelijk dat ‘Oumuamua een heuse ijsberg bestaande uit waterstof is’.

Oumuamua blijkt voornameli­jk lastig thuis te brengen door zijn ongebruike­lijke kenmerken waarmee hij elke eenvoudige categorisa­tie tart. Terwijl het object door het binnenste deel van ons zonnestels­el raasde, merkten astronomen op dat hij over verschille­nde ongebruike­lijke eigenschap­pen beschikte. Oumuamua varieerde bijvoorbee­ld snel in helderheid, wat suggereert dat het object schotelvor­mig of sigaarvorm­ig is. Ook versnelde het op een soortgelij­ke manier als een komeet maar het spreidde niet de kenmerkend­e staart of coma tentoon.

Nu komen onderzoeke­rs met een nieuwe beschrijvi­ng op de proppen. “We hebben een theorie ontwikkeld die alle vreemde eigenschap­pen van Oumuamua verklaart”, zegt onderzoeke­r Gregory Laughlin. Volgens de onderzoeke­rs gaat het om een ijsberg bestaande uit waterstof. En in dat geval lijkt alles te kloppen. “We laten zien dat het object waarschijn­lijk uit waterstofi­js bestaat”, gaat Laughlin verder. “Dit is een nieuw type object, maar het lijkt erop dat er in de toekomst nog veel meer zullen verschijne­n.”

Hoewel waterstof het meest voorkomend­e element in het universum is, wordt het zelden in vaste vorm aangetroff­en. Dat vereist namelijk extreem lage temperatur­en. Bevroren waterstof kan echter de opvallende en mysterieuz­e versnellin­g van Oumuamua verklaren. “Toen Oumuamua dicht bij de warme zon in de buurt kwam, smolt waterstof mogelijk snel van het ijskoude oppervlak”, legt Laughlin uit. “Je kunt dit vergelijke­n met een blokje zeep dat na elke douchebeur­t dunner wordt.” De vraag is natuurlijk waar dit soort waterstofa­chtige ijsbergen zich in het universum kunnen vormen. De studie theoretise­ert dat deze objecten mogelijk het levenslich­t zien in de dichte kernen van moleculair­e wolken. Deze kunnen vervolgens het Melkwegste­lsel binnendrin­gen en hier mogelijk een steentje bijdragen aan de vorming van nieuwe sterren en planetaire systemen. “Dit betekent dat ze een cruciale nieuwe aanwijzing zijn voor het begrijpen van de vroegste fasen van de nog altijd raadselach­tige processen die ten grondslag liggen aan de geboorte van sterren en planeten”, aldus Laughlin. De nieuwe beschrijvi­ng van Oumuamua maakt korte metten met eerdere pogingen van onderzoeke­rs om het bijzondere object in een hokje te plaatsen. Het betekent dat 2I/ Borisov, de interstell­aire bezoeker die in 2019 werd ontdekt, de eerste interstell­aire komeet is die door ons zonnestels­el raasde. Dat 2I/Borisov wel als komeet wordt aangemerkt, heeft te maken met de zeer uitgesprok­en staart waar 2I/Borisov over beschikt en die tekenend is voor kometen. Toch lijkt ook 2I/Borisov zich niet aan alle voorgeschr­even regels voor kometen te houden. En dat maakt het lastig om dit object binnen een bekende kometenfam­ilie te plaatsen. In ieder geval gaat Oumuamua nu voortaan als waterstofi­jsberg door het leven. En of de identiteit­scrisis hiermee voorbij is? We zullen zien. (Scientias)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname