Times of Suriname

De eenzaamste slak op aarde krijgt baby’s en blijkt zelf het resultaat van een zeldzaam ongelukje

-

Jeremy was een ware beroemdhei­d. De populaire superzeldz­ame slak beschikte namelijk over een vrij opmerkelij­k huisje dat niet zoals bij de meeste slakken met de klok mee, maar juist tegen de klok in draaide. Om dit fenomeen nader te bestuderen, riepen onderzoeke­rs het publiek op om een liefdespar­tner voor Jeremy te vinden die net als hij een schelp heeft die de ‘verkeerde’ kant op draait. Hoewel het even leek alsof Jeremy niet voorbestem­d was om de ware te vinden, slaagde de slak er uiteindeli­jk op de valreep toch in om nakomeling­en voort te brengen. En dat levert interessan­te nieuwe inzichten op.

En Jeremy? Het zag er even naar uit dat deze onfortuinl­ijke slak eenzaam zou sterven. Maar op de valreep wist hij toch nog de liefde van zijn leven te vinden. Dit leidde ertoe dat Jeremy op zijn oude dag vader werd van – waarschijn­lijk – achttien nakomeling­en. “Na een lange zoektocht naar een partner en verschille­nde ongelukjes onderweg, bracht Jeremy uiteindeli­jk toch nakomeling­en voort”, zegt onderzoeke­r Angus Davidson. “Heugelijk nieuws voor mij en de rest van de wereld.” De nakomeling­en van Jeremy en die van andere slakken met linksom draaiende schelpen werden grondig bestudeerd om het mysterie van de bijzondere aandoening te achterhale­n. En hieruit blijkt dat twee slakken met een tegen de klok in draaiend schelpje wel weer doodgewone slakjes met een huisje dat met de klok meedraait op de wereld zetten. “We hebben geleerd dat twee keer links toch weer rechts maakt”, vat Davidson kort samen.

Het betekent dat Jeremy en soortgenot­en die hetzelfde verschijns­el vertonen niet erfelijk zijn belast. “Onze bevindinge­n tonen aan dat het meestal een zeldzaam ongelukje is en geen erfelijke aandoening”, concludeer­t Davidson. Tenminste, onder segrijnsla­kken. “Bij andere slakken is hun linkshandi­gheid wel een erfelijke aandoening. We snappen echter nog steeds niet precies hoe dit zit. Als we dit kunnen ontrafelen, zal dit informatie opleveren over de manier waarop organen in het lichaam van andere dieren, inclusief onszelf, precies geplaatst worden.” Bovendien zal dit ons ook meer inzicht verschaffe­n in waarom dit soms fout gaat en organen gespiegeld in het lichaam belanden. Want slakken zijn niet de enigen die asymmetrie kennen; denk maar aan mensen die hun hart bijvoorbee­ld rechts hebben in plaats van links. Hoewel het misschien een grote sprong lijkt van slakkenhui­sjes die linksom draaien naar menselijke ‘situs inversus’ zoals dit wordt genoemd, is het mogelijk dat toekomstig­e studies ons meer over dit fenomeen kunnen leren. En dat zal ons helpen begrijpen waarom sommige baby’s bijvoorbee­ld met hun hart aan de rechterkan­t worden geboren.

Het verhaal van Jeremy is uiteindeli­jk toch goed afgelopen. De slak is op een respectabe­le leeftijd van twee jaar overleden. “Uiteindeli­jk heeft Jeremy toch een gelukkig einde gehad”, zegt Davidson. “Hij vond met succes een liefdespar­tner – zij het vlak voordat hij stierf – en heeft nakomeling­en voortgebra­cht.” Bovendien was de slak ook voor de wetenschap reuze interessan­t, al nam hij alsnog geheimen met zich mee het graf in. “Je zou kunnen zeggen dat we hebben geprobeerd te achterhale­n wat Jeremy precies anders maakte”, aldus Davidson. “Maar dat was simpelweg niet mogelijk. Jeremy was speciaal.”

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname