Times of Suriname

Inflatieci­jfer stijgt verder met acht procent

-

PARAMARIBO – Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de prijzen in de winkels in april 2020 ten opzichte van maart 2020 verder gestegen met gemiddeld 8 procent. De prijzen gingen in maart al omhoog met gemiddeld 10 procent. De prijzen van april 2020 zijn opgenomen van 1 tot en met 30 april 2020. ABS meldt in zijn meest recente uitgave van de consumente­nprijsinde­xcijfers ook dat als de prijzen van april 2020 met die van april 2019 worden vergeleken, deze in een jaar met gemiddeld 26,2 procent zijn gestegen.

De prijzen van brood en broodprodu­cten zijn in april met 19,7 procent gestegen. Melk, melkproduc­ten en eieren met 8,1 procent, vlees en vleesprodu­cten met 9,8 procent. Vis, visproduct­en en garnalen gingen met 4,7 procent omhoog. Sappen, softdrinks en water stegen in prijs met 5,9 procent en levensmidd­elen en niet-alcoholisc­he dranken met 10,9 procent. Alcoholisc­he dranken en tabak stegen met 6,4 procent in prijs, huishoudel­ijke apparaten en goederen met 18,6 procent en transportm­iddelen met 24,8 procent. De prijs van boter, oliën en vetten steeg met 21,3 procent en suiker en suikerprod­ucten met 9,8 procent.

De consumente­nprijzen zijn verdeeld over in totaal 12 hoofdgroep­en en op basis hiervan worden de gemiddelde inflatieci­jfers maandelijk­s bepaald. De consumente­nprijsinde­x is een maat voor de gemiddelde veranderin­g in de prijs van een kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptie­ve doeleinden. Er zitten 316 items in Surinames CPI-pakket en prijsopnam­es worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca en Commewijne. De hoofdgroep­en geven een indicatie van wat de situatie van de prijzen van goederen in een bepaalde sector is,die van groot belang is voor de consument. In totaal zijn er 630 meetpunten. De inflatieci­jfers over mei komen in juli uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname