Times of Suriname

Wereld Milieu Dag 2020:

-

Op vrijdag 5 juni 2020, Wereld Milieu Dag (WMD), is wereldwijd stilgestaa­n bij het belang van het milieu voor de kwaliteit van het leven op aarde. Wereld Milieu Dag wordt sinds 1974 georganise­erd door de United Nations Environmen­tal Programme (UNEP) – het milieuprog­ramma van de Verenigde Naties - om de milieubewu­stwording onder overheden, bedrijven en naties, en ook het breder publiek, te bevorderen en acties te stimuleren die bijdragen aan de beschermin­g van het milieu. In het kader van WMD worden doorgaans verschille­nde activiteit­en ontplooid die variëren van schoonmaak­acties in buurten, wandellope­n, milieubeur­zen en het planten van bomen tot het bestrijden van misdaad tegen wilde dieren. Het doel van deze activiteit­en is om de samenlevin­g bewust(er) te maken over het belang van milieubesc­herming.

Elk jaar wordt een nieuw thema bedacht door het UNEP en het thema voor dit jaar heeft te maken met biodiversi­teit en is getiteld:Time For Nature (Tijd voor de natuur), met bijzondere aandacht voor de rol die de natuur heeft bij de instandhou­ding van ons leven op aarde en op de menselijke ontwikkeli­ng in het algemeen. Met dit thema nodigt de Verenigde Naties (VN) ons uit om na te denken over hoe wij ons dagelijks leven kunnen veranderen met in gedachte het voedsel dat we eten, de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het klimaat dat onze planeet bewoonbaar maakt, allemaal afkomstig uit de natuur. Zo produceren zeeplanten elk jaar meer dan de helft van de zuurstof in onze atmosfeer en vindt reiniging van de lucht plaats door onze bomen, waarbij ze kooldioxid­e absorberen en in ruil daarvoor zuurstof afgeven. Ondanks alle voordelen die de natuur ons biedt, vernietige­n we haar nog steeds, daarom moeten wij mensen trachten om acties te ondernemen die de negatieve gevolgen van ons handelen op het milieu, beperken. Te denken valt aan de simpele dingen waar wij met zijn allen een handje aan bij kunnen dragen in het dagelijks leven, zoals ons consumptie­gedrag aanpassen en afvalprodu­ctie te beperken, geen kranen onnodig lang open laten staan, lopen naar de in plaats van met de auto te gaan, stroomgebr­uik te vermindere­n of milieuvrie­ndelijkere apparatuur te gebruiken. Verder is het nodig dat wij op institutio­neel niveau nauwletten­d observeren wat er precies gebeurt met de natuur als gevolg van menselijk handelen, zodat wij schade aan de natuur kunnen beperken of eventueel kunnen voorkomen en tijdig kunnen ingrijpen waar dat nodig is.

Ook tijdens de huidige COVID-19-pandemie is het belangrijk te beseffen dat wanneer we de biodiversi­teit vernietige­n, we het systeem vernietige­n dat het menselijk leven ondersteun­t. Tegenwoord­ig wordt geschat dat er wereldwijd jaarlijks ongeveer een miljard ziektegeva­llen en miljoenen sterfgeval­len zijn als gevolg van ziekten veroorzaak­t door vernietigi­ng van de natuur. Ongeveer 75 procent van alle opkomende infectiezi­ekten bij mensen zijn zoönotisch. Dit betekent dat deze infectiezi­ekten van dieren op mensen worden overgedrag­en wanneer de leefgebied­en van in het wild levende dieren worden vernietigd, vanwege menselijk handelen en deze dieren in contact komen met de mens.

We leven nu in een bijzondere tijd waarin het blijkt dat de natuur ons een boodschap zendt en vraagt dat wij op een andere manier met onszelf en met de natuur omspringen. Wij moeten ons vereenzelv­igen met de natuur, hetgeen betekent dat wij net zo goed voor de natuur moeten zorgen, als voor onszelf. Kortom, een gezonde natuur is tegelijker­tijd een gezond leefmilieu voor mensen. (https://www.un.org/en/observance­s/environmen­t-day).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname