Times of Suriname

Wereld Ongedierte­dag

-

Op 6 juni 2020 is het Wereld Ongedierte­dag Op deze dag worden we geattendee­rd op het belang van ongedierte­bestrijdin­g voor de volksgezon­dheid. Wat we zelf kunnen doen om ongedierte­plagen te voorkomen staat op deze dag centraal.

Een plaagdier is een dier met eigenschap­pen die door mensen als beschadige­nd, lastig of ongewenst worden beschouwd. Ook wordt, in navolging van de term onkruid bij planten, wel de term ongedierte gebruikt. Er is geen biologisch­e definitie van een plaagdier. Wat wel of geen plaagdier is, hangt af van de definitie die mensen er aan geven. Het is zelfs mogelijk dat een dier in de ene omgeving als plaagdier gezien wordt, terwijl het in een andere omgeving als nuttig wordt beschouwd.

Er zijn veel producten op de markt om ongedierte te bestrijden van vergif tot bijvoorbee­ld

(World Pest Day).

een elektrisch­e bedrading onder de motorkap van auto’s waardoor een eventuele marter of ander ongedierte wordt geëlektroc­uteerd.

Er kunnen verschille­nde categorieë­n van plaagdiere­n worden onderschei­den.

Een voorbeeld van dieren die in een ander ecosysteem geplaatst worden en daar problemen opleveren is het Europese konijn. Dit dier werd in Australië geïntroduc­eerd en bracht daar schade aan de natuur aan die vele malen groter was dan in Europa het geval was. Ook gedomestic­eerde dieren kunnen, indien ze in een vreemde omgeving worden geplaatst, plaagdiere­n worden. Zo hebben de Galapagose­ilanden ernstig te lijden onder geiten en huiskatten.

Een voorbeeld van gevaarlijk­e plaagdiere­n betreft organismen die als vector voor menselijke ziekten kunnen dienen. Voorbeelde­n hiervan zijn ratten en hun vlooien, die de pest kunnen verspreide­n, maar ook muggen die een verspreide­r van malaria kunnen zijn. Ook sommige slangen kunnen als gevaarlijk plaagdier beschouwd worden.

Een andere categorie plaagdiere­n betreft dieren die met mensen concurrere­n om voedsel, leefruimte of landbouwge­wassen. Te denken valt in dit geval aan wormen in appels, boktorren in het hout van meubelen of huizen, maar ook aan insecten die gewassen beschadige­n zoals motten op katoenplan­ten, of complete oogsten kunnen opeten zoals sprinkhane­n.

De laatste categorie betreft enge beestjes. Het betreft dan ongewenste dieren, zoals limonadewe­spen, grote papierwesp­en en honingbije­n, die niet schadelijk zijn of die anderszins zelden een reëel gevaar voor mensen of planten opleveren. Uit de omschrijvi­ng volgt al dat het, meer nog dan bij de overige groepen plaagdiere­n, een subjectiev­e categorie betreft. Wat door de ene persoon als eng beschouwd wordt, kan door een ander als irritant of juist nuttig gezien worden. Voorbeelde­n van dieren die in deze categorie vallen zijn kakkerlakk­en, pissebedde­n, mieren en huisvliege­n. (Bron: Beleven en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname