Times of Suriname

RIVM: Meer dan miljoen Nederlande­rs hebben last van omgevingsg­eluid

-

AMSTERDAM - De gezondheid van meer dan een miljoen Nederlande­rs is in gevaar door omgevingsg­eluid, schrijft het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) in een op gisteren verschenen rapport. Het instituut adviseert daarom dat het wettelijk toegestane geluidsniv­eau omlaag moet.

Volgens het RIVM hebben, ondanks het huidige Nederlands­e geluidsbel­eid, 970.000 Nederlande­rs hinder van wegverkeer, 260.000 vanwege vliegtuige­n, 100.000 vanwege treinen en ruim 7.000 personen vanwege windmolens.

Uit een eerder verschenen rapport van de gezondheid­sorganisat­ie WHO uit 2018 blijkt dat ernstigere gezondheid­seffecten van omgevingsg­eluid, zoals de meest voorkomend­e hart- en vaatziekte­n, al optreden bij lagere niveaus dan eerder werd gedacht. Volgens de organisati­e is er sterker bewijs dat het een negatieve invloed heeft op de conditie van ons hart en onze vaten, maar ook op de stofwissel­ing. Geluid afkomstig van windturbin­es, verkeersge­luiden en het geluid van concerten en evenemente­n zijn hier grotendeel­s debet aan. Daarom heeft de WHO richtlijne­n opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de geluidsniv­eaus beperkt worden. In het nieuwe RIVM-onderzoek, wat naar aanleiding van het WHO-rapport werd gedaan, komt naar voren dat het Nederlands­e beleid niet aan deze richtlijne­n voldoet. Volgens het RIVM zou het Nederlands­e beleid kunnen worden verbeterd door het aan te passen aan de nieuwe inzichten van de WHO.

“Mogelijkhe­den hiervoor zijn de wettelijke maximaal toegestane geluidnive­aus te verlagen om het extra risico op coronaire hartziekte­n te vermindere­n”, aldus het RIVM. “Ook kunnen mensen met ernstige hinder of slaapverst­oring beter in beeld komen door een groter gebied rond geluidsbro­nnen in het beleid te betrekken. Hierbij worden dan de nieuwste inzichten over de relatie tussen gezondheid en de hoogte van geluidnive­aus gebruikt.”

De kans dat veel Nederlande­rs door omgevingsg­eluid gezondheid­sproblemen krijgen, is groot. Uit onderzoek van RTL Nieuws uit 2018 blijkt dat ruim een derde van de huizen op een lawaaierig­e plek staat, waar verkeer of windmolens meer dan 55 decibel aan geluid veroorzake­n.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname