Times of Suriname

Zeven jaar cel geëist tegen Vlaardings­e jihadist met drones

-

ROTTERDAM - Justitie heeft tegen een 26-jarige Vlaardinge­r zeven jaar celstraf geëist, omdat hij een aanslag voorbereid­de met drones of raketten.

Volgens het OM is de extechniek­student Abdulkadir Ü naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij AlQaeda. Terug in Nederland zocht hij naar informatie om de strijd hier voort te zetten. Hij wilde drones bouwen en anti-vliegtuigr­aketten. Hij was zeer geïnteress­eerd in gifgas, ontstekers en het uitschakel­en van vliegtuige­n en had een handleidin­g: How to build your own bazooka. Ook deelde hij op internet mee dat hij verlangde naar een martelaars­dood.

De FBI waarschuwd­e Nederland voor de man en ook de AIVD hield hem in de gaten. De zaak van Abdulkadir Ü. is het eerste geval waarbij een Nederlands­e jihadist in beeld is vanwege het beoogde gebruik van drones als terreurwap­en. De nationaal terreurbes­trijder NCTV waarschuwd­e in april 2017 al voor het gebruik van dit middel door terroriste­n. Abdelkadir Ü. is slim, technisch onderlegd en licht autistisch. Volgens zijn advocate hangt hij allerlei verhalen op aan anderen om interessan­t te doen en hangt hij helemaal niet het jihadistis­che gedachtego­ed aan. “Terwijl de kogels boven je hoofd vliegen, geeft God je rust”, pochte hij op sociale media. Maar dit soort quotes had hij van horen zeggen, beweert hij achteraf.

Op zijn telefoons en computers staan tientallen video’s van geweld, onthoofdin­gen, Osama bin Laden en andere Al-Qaeda-kopstukken. “Ik kreeg dat doorgestuu­rd via Telegram, je klikt erop en dan zie je opeens een nare video. Ik heb het niet zelf opgezocht en heb niks met IS te maken. Ik wilde mensen te schokken door dit soort video’s door te sturen. Dan had ik mijn lolletje weer gehad die dag.”

Het OM stelt echter dat hij wel degelijk bezig was een aanslag voor te bereiden, al was het doel nog niet concreet. Hij heeft training ondergaan in Syrië en droeg bij daar bij aan de terroristi­sche groep en terug in Nederland bleef hij in contact met strijdmakk­ers. Hij wilde vanuit hier bijdragen aan de strijd.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een drone. (Foto:The New York Times)
Een drone. (Foto:The New York Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname