Times of Suriname

Onderzoek: grote hoeveelhei­d algenschui­m werd surfers fataal

-

SCHEVENING­EN - Het surfdrama in Schevening­en op maandagavo­nd 11 mei is veroorzaak­t door een ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden. Dit bleek uit de allereerst­e onderzoeks­resultaten die de gemeente Den Haag gisterocht­end heeft gepublicee­rd. Met name de dikke laag schuim ontstaan in de dagen voor het noodlottig­e ongeval dat aan vijf surfers het leven kostte, heeft een rol gespeeld alsmede het draaien van de wind op de bewuste avond.

Er wordt gewerkt aan een alarmering­systeem om in de toekomst beter te waarschuwe­n voor de schuimlage­n.

Uit het onderzoek blijkt dat de schuimalg rond eind april een sterke voorjaarsb­loei kende. In het weekeinde voor het ongeluk was er weinig wind waardoor de algen zich aan de oppervlakt­e konden verzamelen. “In de loop van 10 mei 2020 begon de wind toe te nemen, waardoor de golven steeds hoger werden en de algenreste­n waarschijn­lijk werden opgeklopt tot schuim. De krachtige tot harde wind op 10 mei 2020 kwam uit het noordnoord­oosten (een ongebruike­lijke combinatie in deze tijd van het jaar), waardoor het schuim van een groot zeeoppervl­ak naar de Nederlands­e kust werd gedreven en zich daar in een strook langs het strand concentree­rde en daar door de branding verder werd opgeklopt”, aldus een samenvatti­ng van het onderzoek. De onderzoeke­rs stellen dat het aannemelij­k is dat op 11 mei 2020 dit proces van schuimvorm­ing en schuimopho­ping door de sterke noordnoord­oostelijke wind zich voortzette en dat het schuim zich ophoopte tegen obstakels die dwars op de kust in zee steken (zoals havenpiere­n). “In de vroege avond van 11 mei 2020 (rond 18:30 uur) draaide de wind iets meer naar het noorden, waardoor de hoek tussen de windrichti­ng en het in zee stekende deel van het Noordelijk Havenhoofd minder dan 90 graden werd” zo wordt een deel van het rapport samengevat.

Diverse betrokken organisati­es zoals de KNRM, KNMI, brandweer, politie en de Kustwacht hebben bijgedrage­n. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft op eigen initiatief de gebeurteni­ssen geanalysee­rd. De surfers die op eigen kracht uit het zeewater hebben kunnen komen, zijn benaderd met de vraag of zij een bijdrage willen leveren aan het vervolgond­erzoek naar het ongeval. Daarnaast zal ook de Haagse Vrijwillig­e Reddingsbr­igade (HVRB) deel nemen en de ‘Holland Surfing Associatio­n’ en drie particulie­re deskundige­n op het gebied van surfen en de zee.

Het drama voltrok zich op maandagavo­nd 11 mei onder barre omstandigh­eden. Meerdere groepen surfers en zwemmers met bodyboards gingen nog even de zee in waarna het vrij snel gruwelijk mis ging. Enkelen wisten zich zelf te redden. De toegesneld­e KNRM kon een vriend van de slachtoffe­rs uit de zee halen, waarna die met onderkoeli­ngsverschi­jnselen naar het ziekenhuis ging. De vrienden Joost (30) en Sander (38) werden diezelfde avond nog uit de dikke schuimlaag gehaald, maar waren al overleden. In de vroege dinsdagoch­tend werd het lichaam van Pim (24) uit de zee gehaald en niet veel later dat van de Delftse student Max (22). Pas donderdago­chtend 4 juni vonden twee surfers de 23-jarige Mathijs tussen de rotsblokke­n bij het Noordelijk Havenhoofd. Ondanks vele zoekacties was het pas bij heel laag water dat hij en zijn surfplank gevonden werden. Bij Schevening­en reageerden surfliefhe­bbers en bewoners van de badplaats opgelucht dat de vijfde ‘vis’ nu ook was gevonden. “Het moet voor de nabestaand­en heel belangrijk zijn dat ze nu echt afscheid kunnen nemen. Ik heb alle zoekacties gevolgd en ben echt blij dat het nu zover is”, aldus een inwoonster van de badplaats.

Op de rotsblokke­n van het Noordelijk Havenhoofd zijn daags na het drama vijf witte vissen op een zwarte achtergron­d geplaatst ter nagedachte­nis aan de slachtoffe­rs van het grootste surfdrama wereldwijd. Voor de vrienden Joost en Sander werd in de strandtent The Shore van waaruit ze zelf surflessen gaven een ceremonie gehouden. Als de coronamaat­regelen verder versoepele­n wil de surfgemeen­schap nog een paddle out (een speciale ceremonie in het water) houden voor alle omgekomen jongemanne­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname