Times of Suriname

NBA wordt hervat op 31 juli

-

BASKETBAL - ‘The NBA is back’. De raad van afgevaardi­gden van alle 30 teams heeft dat vrijdag beslist. Het seizoen zal op 31 juli hervatten in Orlando. Vanaf dan zullen 22 teams om de NBA-titel strijden.

Op 11 maart werd de laatste NBA-wedstrijd gespeeld. Dallas Mavericks haalde het toen thuis makkelijk van Denver Nuggets (113-97). Vlak na die wedstrijd raakte bekend dat de Fransman Rudy Gobert van Utah Jazz besmet was met het coronaviru­s en de competitie werd meteen stilgelegd.

Wat volgde, was een grote brainstorm. Een denkoefeni­ng onder leiding van NBA-baas Adam Silver die moest uitmaken hoe het seizoen kon worden afgewerkt. Uiteindeli­jk viel het oog op de ESPN Wide World of Sports. Een gigantisch complex gelegen in Disney World in Orlando. Daar zijn drie basketcour­ts, genoeg hotelkamer­s en voorzienin­gen om de spelers te verzorgen ze te laten trainen. Twee weken terug lichtte NBA-woordvoerd­er Mike Bass dat plan al toe: “Zie het als een NBA-campus”, zei hij toen.

Maar niet alle 30 ploegen zullen nog in actie komen. Vanaf 31 juli wordt met de 22 best gerangschi­kte ploegen verder gespeeld. Voor de overige acht ploegen (zoals Cleveland, Atlanta en vicekampio­en Golden State) zit het seizoen erop. Er worden pistes onderzocht om voor die ploegen tijdens de zomer of de herfst een apart toernooi te organisere­n. Anders volgt een leegte van mogelijk negen maanden (maart tot december) voor het nieuwe seizoen van start gaat (rond 1 december).

De 22 teams die wel deelnemen aan de eindfase van dit NBA-seizoen zijn verdeeld volgens hun aantal gewonnen matchen dit seizoen. En dus niet gelijk per conferenti­e. De 16 ploegen die al op een playoffpla­ats stonden zijn er allemaal bij. Acht ploegen uit het oosten, en acht uit het westen. Daaronder is gekeken welke 6 ploegen er op dit moment het best voor stonden. Dat zijn er vijf extra uit het westen en amper eentje uit het oosten. Zo spelen 13 ploegen uit het westen en 9 teams uit het oosten de eindfase.

Zij spelen nog acht wedstrijde­n van het reguliere seizoen. Daarna starten de playoffs in de normale formule, met 16 ploegen, en er vallen dus zes ploegen af.

Tegen ten laatste 12 oktober zou ‘Game 7’ van de finale gespeeld moeten zijn.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname