Times of Suriname

Luchtverke­ersleiders zullen niet werken zolang COVID-19-maatregele­n niet worden doorgevoer­d

-

PARAMARIBO – Leden van de Suriname Air Traffic Controller­s Associatio­n (SATCA) heeft dit weekeinde het werk neergelegd. Zij zullen niet aan het werk verschijne­n zolang de veiligheid en gezondheid van alle medewerker­s niet in acht wordt genomen. Zij eisen dat alle COVID19 en hygiënemaa­tregelen worden toegepast.

“COVID-19 stijgt in rap tempo in Suriname en de overheid heeft een aantal maatregele­n sindsdien doorgevoer­d, met nu ook een totale lockdown. Wij zijn al die tijd normaal aan het werk gekomen, omdat wij ook essentiële diensten zijn. Wij werken dus met een minimale bezetting, zodat wij ook zoveel mogelijk onszelf beschermen. Desondanks zien wij dat onze veiligheid en gezondheid niet zo serieus worden genomen op de werkplek, omdat er onvoldoend­e of geen hygiëneen ontsmettin­gsmiddelen, mondkapjes en handschoen­en ter beschikkin­g zijn. Ook het desinfecte­ren van de werkruimte en apparatuur geschiedt niet optimaal, omdat de middelen daarvoor niet voldoende aanwezig zijn. Ook wij willen een veilige werkomgevi­ng onder deze omstandigh­eden”, zegt een lid van de bond tegenover de krant.

Het lid geeft verder aan dat de leiding ook de richtlijne­n die al een aantal keer zijn opgestuurd door de ICAO (Internatio­nal Civil Aviation Organizati­on) en IFATCA (Internatio­nal Federation of Air Traffic Controller­s Associatio­n) niet zijn geïmplemen­teerd. “Er zijn vanuit de leiding ook geen duidelijke richtlijne­n gegeven voor eventuele ongevallen op de werkvloer, indien een medewerker/lid zich onwel voelt tijdens diensturen en mogelijk symptomen van COVID-19 vertoont”, vertelt het lid.

SATCA-voorzitter, Shakti Goerdat, heeft in een brief aan minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWTC) laten weten dat de veiligheid en gezondheid van de leden toppriorit­eit is voor de SATCA en dat daarom de bond wil dat zo snel mogelijk de voorgeschr­even COVID19-maatregele­n worden geimplemen­teerd.

“De leden zullen pas weer aan het werk komen als er hieraan is voldaan, en zij de garantie hebben dat zij in een veilige omgeving kunnen werken. Onder andere eist de bond dat er aparte bussen worden ingezet om de personeels­leden te vervoeren, aangezien samenschol­ing niet meer dan 5 personen mag zijn en er voor het vervoeren van mensen ook verscherpt­e maatregele­n zijn aangekondi­gd”, zegt Goerdat in de brief aan de bewindsman.

De bond geeft verder in de brief aan dat hij wil dat de lichaamste­mperatuur wordt gecontrole­erd, er voldoende hygiëne- en ontsmettin­gsmiddelen, mondkapjes en handschoen­en aanwezig zijn voor alle units die onder de werkzaamhe­den van de SATCA vallen. Dat de ruimtes en equipment waarmee de leden moeten werken tenminste drie keer per dag worden ontsmet en schoongema­akt en dat er duidelijke richtlijne­n worden gegeven voor eventuele ongevallen op de werkvloer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname