Times of Suriname

Mahabier doneert grote lading spullen aan MMC

-

NICKERIE De chirurg Chander Mahabier die reeds enkele jaren zijn krachten geeft aan het Mungra Medisch Centrum (MMC) als pendelend specialist, zet zich daarnaast ook in als donor voor de ziekeninst­elling. Ondanks zijn pensioneri­ng in Nederland komt Mahabier vaak terug naar Nickerie, en als hij er is, heeft hij altijd een donatie voor het MMC die hij samen met collega’s en vrienden weet te realiseren.

Mahabier is weer in Nickerie om zijn krachten te geven aan het MMC, en is ook deze keer niet met lege handen gekomen. Met hulp van de stichting Ondersteun­ing Suriname heeft Mahabier zeven pallets aan goederen meegenomen voor het ziekenhuis in Nickerie. Vrijdag is de geste overhandig­d aan de waarnemend directeur van het MMC, Zorida Mohamed.

Mahabier zei bij de overhandig­ing dat met medewerkin­g van minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid het is gelukt de spullen die nog op de haven lagen, los te krijgen en snel naar Nickerie te brengen. Volgens de specialist was dat nodig omdat het gaat om spullen die ook in het kader van de COVID19-pandemie goed gebruikt kunnen worden. “Daarnaast is er ook operatiema­teriaal en andere materialen waar er in Suriname op dit ogenblik een grote schaarste aan is”, merkt Mahabier op. Het gaat om heel veel bruikbare spullen waar het ziekenhuis er laaiend enthousias­t om mag zijn.

In de grote donatie aan het MMC bevinden zich onder andere spullen voor de narcose om patiënten te beademen tijdens een operatie, schoenen van een orthopedis­che schoenmake­r, buizen voor het laboratori­um, hoofddoekj­es voor de operatieka­mer, materiaal voor rug anesthesie en nog heel veel meer.

Waarnemend directeur Mohamed van het MMC bendankte voor de geste en zegt dat vooral in deze tijd van de COVID-19-pandemie de goederen erg welkom zijn. Volgens Mohamed is de behoefte aan de medische spullen die het MMC zijn geschonken, heel groot. “De spullen zijn welkom en we gaan er goed gebruik van maken”, zegt Mohamed.

Mahabier, geboren in Nickerie in 1949, behoort tot de top 10 chirurgen in Europa die het ‘carpaal tunnelsynd­room’ (beknelde polszenuw) uitvoeren met een kijkoperat­ie. Ook was hij opleider in de tropengene­eskunde. Minstens zo bekend en geliefd is hij wegens zijn inzet in het sociale netwerk tussen Nederland en zijn geboortela­nd Suriname en voor het stimuleren van de gezondheid­szorg in Suriname, in het bijzonder zijn geboortepl­aats Nickerie. Daarvoor is hij in Nederland Koninklijk en in Suriname Presidenti­eel onderschei­den. Na zijn pensioneri­ng van het Albert Shweitzer Ziekenhuis in Zwijndrech­t in 2014, bouwt hij onverminde­rd voort aan het contact tussen Nederland en Suriname. Mahabier levert een wezenlijke bijdrage aan het aanwerven van specialist­en in Nederland voor het MMC.

 ??  ?? Met hulp van de stichting Ondersteun­ing Suriname heeft de chirurg Chander Mahabier zeven pallets aan goederen meegenomen voor het ziekenhuis in Nickerie. De goederen zijn vrijdag aan het Mungra Medisch Centrum overhandig­d.
Met hulp van de stichting Ondersteun­ing Suriname heeft de chirurg Chander Mahabier zeven pallets aan goederen meegenomen voor het ziekenhuis in Nickerie. De goederen zijn vrijdag aan het Mungra Medisch Centrum overhandig­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname