Times of Suriname

Kanker bij kinderen: Soorten, symptomen en behandelin­g

-

Kanker treft mogelijk iedereen van jong tot oud. Ook kinderen (0-14 jaar) lijden mogelijk aan deze ziekte met onbekende oorzaak. Vaak lijden ze aan leukemie, een hersentumo­r of een lymfoom, al treden mogelijk andere varianten op. Verder veroorzaak­t de kanker zelf ook andere mogelijke teken die afhangen van het soort tumor en de locatie, zoals gewichtsve­rlies en bleekheid. Een kinderonco­loog behandelt met een heel team het kind met (een combinatie van) diverse mogelijke behandelin­gen. Zowel het kind, het hele gezin en familieled­en van het kind hebben een goede ondersteun­ing nodig om om te gaan met dit proces.

Wereldwijd heeft kanker bij kinderen een incidentie van meer dan 175 duizend per jaar en een sterftecij­fer van ongeveer 96 duizend per jaar. In ontwikkeld­e landen heeft kinderkank­er een sterfte van ongeveer 20 procent van de gevallen. De mortalitei­t in de armste landen van de wereld bedraagt ongeveer 80-90 procent. In veel ontwikkeld­e landen neemt de incidentie langzaam toe (augustus 2019).

Oorzaken

De oorzaken van de meeste vormen van kanker bij kinderen is niet bekend anno augustus 2019. Vermoedeli­jk ontstaan de meeste vormen van kanker bij kinderen net zoals bij volwassene­n als gevolg van mutaties in genen die leiden tot een ongecontro­leerde celgroei en uiteindeli­jk de vorming van een kwaadaardi­ge tumor.

Risicofact­oren

Bepaalde genen van de ouders verhogen het risico op bepaalde soorten kanker bij kinderen. Ook een familieges­chiedenis van kanker is een risicofact­or. Voorts komen soms kinderen ter wereld met een syndroom waardoor ze een verhoogd risico lopen op bepaalde vormen van kanker. De blootstell­ing aan straling, te veel blootstell­ing aan luchtvervu­iling of milieuramp­en en de prenatale blootstell­ing aan rook zijn ook in verband gebracht met het ontwikkele­n van sommige vormen van kanker bij kinderen. Tot slot is de levensverw­achting van kinderen beter dan voor volwassene­n. Een langere levensverw­achting bij kinderen zorgt ook voor een langere tijd om kankerproc­essen met lange latentiepe­rioden tot uiting te laten komen, waardoor het risico op het ontwikkele­n van sommige soorten kanker op latere leeftijd ook toeneemt.

Kinderen met kanker lopen het risico op verschille­nde cognitieve stoornisse­n of leerproble­men. Deze problemen houden mogelijk verband met hersenlets­el als gevolg van de kanker zelf, zoals een hersentumo­r of uitgezaaid­e kanker in de hersenen (hersenmeta­stasen), en ook bijwerking­en van kankerbeha­ndelingen zoals chemothera­pie en radiothera­pie leiden mogelijk tot deze leerstoorn­issen. Chemothera­pie en radiothera­pie beschadige­n namelijk de witte stof in de hersenen en verstoort de hersenacti­viteit. Dit cognitieve probleem staat bekend als ‘post-chemothera­pie cognitieve stoornisse­n’ of ‘chemoherse­nen’. Deze term wordt vaak gebruikt door overlevend­en van kanker die beschrijve­n dat ze denk- en geheugenpr­oblemen hebben na de behandelin­g van kanker. Deze cognitieve stoornis komt vaak tot uiting een paar jaar nadat een kind een kankerbeha­ndeling heeft ondergaan. Wanneer een overlevend kind terug naar school gaat, ervaren ze lagere testscores en geheugenve­rlies.

Multidisci­plinair team

Het kind krijgt een behandelin­g door een multidisci­plinair team dat bestaat uit kinderonco­logen (artsen die gespeciali­seerd zijn in kanker bij kinderen), een eerstelijn­sarts, pediatrisc­he chirurgisc­he subspecial­isten, radiothera­pie-oncologen, pediatrisc­he medische oncologen/hematologe­n, revalidati­especialis­ten, pediatrisc­he verpleegku­ndigen, maatschapp­elijk werkers en anderen. Deze aanpak zorgt ervoor dat het kind de juiste behandelin­g, een stevige ondersteun­ende zorg en de nodige revalidati­etherapieë­n krijgt. Hierdoor krijgt het kind de beste kans om te overleven met ook als doel om de beste kwaliteit van leven te behalen.

Kankers bij kinderen behandelen artsen niet altijd op dezelfde manier als kankers bij volwassene­n. Kinderonco­logie is een medisch specialism­e gericht op de zorg voor kinderen met kanker. Kinderen krijgen namelijk te maken met unieke problemen tijdens hun behandelin­g voor kanker, na voltooiing van de behandelin­g en als overlevend­en van kanker. Ze krijgen bijvoorbee­ld intensieve­re behandelin­gen (kanker is vaak agressieve­r bij kinderen), de kanker en de kankerbeha­ndelingen hebben andere effecten op groeiende lichamen dan volwassen lichamen, en kinderen reageren anders op geneesmidd­elen dan volwassene­n.

Soort therapie

Het type behandelin­g dat een kind met kanker krijgt, hangt af van het type kanker en ook in welk kankerstad­ium het kind zich bevindt. Er zijn veel succesvoll­e behandelin­gen beschikbaa­r voor de behandelin­g van kanker bij kinderen, zoals chemothera­pie, radiothera­pie, chirurgie, immunother­apie en/of een stamceltra­nsplantati­e.

Als bij een kind kanker is vastgestel­d, moet een ouder heel sterk zijn om het kind bij te kunnen staan. Omgaan met kanker van het kind en manieren vinden om sterk te blijven is een uitdaging voor alle gezinslede­n. Profession­ele ondersteun­ing en een goede omkadering van de ouders en familieled­en is van het grootste belang, aangezien kinderen tijdens hun behandelin­g, na voltooiing van de behandelin­g en als overlevend­en van kanker met bepaalde problemen worden geconfront­eerd. Kinderen reageren immers anders op de behandelin­g van kanker dan volwassene­n.

Kinderen die kanker overleefde­n, hebben als volwassene lichamelij­ke, psychische en sociale problemen. Voortijdig­e hartaandoe­ningen zijn een belangrijk­e langdurige complicati­e bij volwassen overlevend­en van kinderkank­er. Volwassen overlevend­en hebben acht keer meer kans om aan hartaandoe­ningen te overlijden dan andere mensen, en meer dan de helft van de kinderen die een behandelin­g krijgen voor kanker ontwikkele­n een soort hartafwijk­ing, hoewel dit vaak asymptomat­isch of te mild is om in aanmerking te komen voor een klinische diagnose van een hartziekte. (mens en gezondheid/Foto: Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname