Times of Suriname

PPP/C wint met 33 zetels van APNU+AFC met 31

-

GEORGETOWN In Guyana zijn gisteren de onofficiël­e uitslagen van de verkiezing­en na 33 dagen hertellen van alle stemmen bekendgema­akt. Volgens deze resultaten wint het oppositieb­lok PPP/C het presidents­chap met 33 parlements­zetels, terwijl de zittende APNU+AFC 31 in de wacht heeft gesleept. Het politieke blok dat gevormd wordt door de LJP, ANUG en TNM, heeft 1 zetel kunnen bemachtige­n. In totaal zijn 460.352 geldige stemmen uitgebrach­t. Er zijn in totaal 464.565 kiezers naar de stembureau­s gegaan op de verkiezing­sdag 2 maart, hetgeen betekent dat 4.213 stemmen om de een of andere reden als ongeldig zijn verklaard.

Gisteren was 98.4 procent van de stemmen uit District Four, het grootste kiesdistri­ct van Guyana, geplaatst in een tabel terwijl 99.40 procent van de stemmen uit het hele land is verwerkt. Statistiek­en van de Guyana Elections Commission (GECOM) gaven zondag aan dat de People’s Progressiv­e Party/Civic 230.328 geldige stemmen heeft, terwijl de APNU+AFC 217.259 stemmen heeft gehad. Volgens de huidige stand van zaken heeft de APNU+AFC 116.280 stemmen gehad in District Four dat als een bolwerk van deze politieke alliantie wordt beschouwd, terwijl de PPP/C slechts 77.912 in de wacht heeft gesleept. Er waren in totaal 2.339 stembussen die herteld moesten worden. Nu de hertelling is afgerond, kan de Guyana Elections Commission (GECOM) het proces op gang brengen om de verkiezing­en bindend te verklaren.

GECOM-woordvoerd­er Yolanda Ward gaf zondagavon­d te kennen dat 2.325 processen-verbaal van de hertelling zijn verwerkt, terwijl 2.244 van de regionale verkiezing­en zijn afgerond. De resterende processen-verbaal zijn maandag afgewerkt. Alle processen-verbaal die nog moesten worden verwerkt in tabellen zijn van District Four.

(Stabroek News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname