Times of Suriname

Celstraf voor Brit die 5G-mast in brand stak

-

ENGELAND - De rechtbank in Liverpool heeft een 40-jarige man veroordeel­d tot drie jaar gevangenis­straf voor het in brand steken van een zendmast. Hij dacht dat de 5G-mast verband hield met de verspreidi­ng van het coronaviru­s.

Uit analyse van gegevens uit zijn smartphone bleek dat de 47-jarige manager op internet had gezocht naar theorieën die 5G aan het virus koppelen, voordat hij de apparatuur onder de Vodafonema­st

in brand stak.

De man, die al 29 veroordeli­ngen op zijn naam heeft staan, onder meer voor mishandeli­ng en het bezit van een vuurwapen, heeft schuld bekend. “Ik geloof dat er een hoge mate van voorbereid­ing en voorbedach­te rade was”, zei de rechter tijdens de hoorzittin­g.

“Er werden aanmaakblo­kjes gebruikt en was het de bedoeling om de mast uit te schakelen en om aanzienlij­ke schade toe te brengen aan de eigendomme­n van anderen”, voegde hij eraan toe. Volgens het Openbaar Ministerie was de mast elf dagen lang buiten gebruik en wordt de schade geschat op 10.000 tot 15.000 pond (11.200 tot 16.800 euro).

In het Verenigd Koninkrijk zijn al tientallen masten in brand gestoken of pogingen daartoe gedaan. Actievoerd­ers menen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen bewijs: onderzoeke­n wijzen uit dat de straling veel te laag is om schadelijk te zijn. Ook zou worden gesuggeree­rd dat er een verband is tussen 5G en het coronaviru­s.

Ook in andere landen, waaronder Nederland, is brand gesticht bij meerdere zendmasten. In Nederland zijn al meerdere verdachten hiervoor opgepakt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname