Times of Suriname

Meer informatie bekend over 'super spreader' COVID-19

-

PARAMARIBO – Casus 16 die gezien wordt als een 'super spreader' van COVID-19 in Suriname, heeft het virus in Frans-Guyana opgelopen toen die ondanks de lockdown illegaal de grens overstak en ruim een week voor de verkiezing­en ziek en besmet met het virus terugkwam. De persoon ging, in verband met de verkiezing­en, desondanks normaal door met werken op een kantoor. “Waarom er zoveel besmetting­en in een korte tijd hebben plaatsgevo­nden, is allemaal terug te voeren naar deze casus. De persoon was belast met schoonmaak op het kantoor en het is duidelijk dat de veiligheid­s- en gezondheid­smaatregel­en van het Ministerie van Volksgezon­dheid niet in acht zijn genomen”, zegt Ingrid Krishnadat­h, hoofd Public Health van de Anton de Kom Universite­it van Suriname, maandag tijdens de persconfer­entie van het COVID-19-Management­team.

“Het is vanaf het begin gezegd dat zieke mensen niet aan het werk moeten verschijne­n en vooral niet als ze griepversc­hijnselen vertonen, maar in dit specifieke geval zijn de adviezen niet opgevolgd. Het was een week voor de verkiezing­en en het was druk op het kantoor, waarbij er continu personen over de vloer gingen en de sociale afstand niet in de gaten werd gehouden. Daarnaast was de persoon ook belast met schoonmaak van het kantoor, waardoor die alle voorwerpen en spullen heeft aangeraakt tijdens het schoonmake­n”, zegt Krishnadat­h.

Casus 16 is in contact geweest met casus 14 maar opmerkelij­k is dat onder deze cluster van besmetting­en het juist casus 14 is, die meer dan 50 mensen op haar beurt heeft besmet. “We vinden trouwens nog steeds meer gevallen erbij die terug te traceren zijn naar casus 14. Alhoewel casus 14 veel meer personen heeft besmet dan casus 16, wordt 16 gezien als de bron van besmetting­en van deze cluster. Casus 16 heeft ongeveer 9 personen besmet waaronder dus casus 14, en deze personen waren al gauw opgespoord en in quarantain­e geplaatst, waarbij 16 zelf verder geen mensen heeft besmet. Casus 14 daarentege­n had het vanwege de verkiezing­en heel druk met haar werk en is in de periode voor de verkiezing­en en erna in contact geweest met grote groepen van mensen. Het was rondom de verkiezing­en en ook hier zijn de gezondheid­smaatregel­en en social distancing niet in acht genomen, waardoor de groep van mensen die via deze casus zijn besmet, al meer dan 40 personen is. Casus 14 heeft zich in die periode ook op verschille­nde plekken bevonden, waardoor de besmetting­en en verspreidi­ng van het virus via haar in verschille­nde gebieden heeft plaatsgevo­nden. Wij vinden nog steeds meer gevallen erbij, gerelateer­d aan deze cluster”, legt Krishnadat­h uit. Eerder was al bekend dat districtsc­ommissaris Yvonne Pinas casus 14 is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname