Times of Suriname

CHS stelt verkiezing­suitslag vast

-

PARAMARIBO - Het Centraal Hoofdstemb­ureau (CHS) heeft gisteren tijdens een openbare zitting de uitslag van de verkiezing­en van 25 mei vastgestel­d. Vast is komen te staan dat wat betreft de zetelverde­ling op parlements­niveau er geen veranderin­gen zijn. De landelijke zetelverde­ling op dit niveau is: 20 zetels voor de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), 16 voor de Nationale Democratis­che Partij (NDP), 8 voor de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP), 3 voor de Nationale Partij Suriname (NPS), 2 voor de partij voor Broedersch­ap en Eenheid in de Politiek (BEP) en 2 voor de Pertjajah Luhur (PL).

Eugene Merkus, voorzitter van het CHS, zei bij de aanvang van de openbare zitting dat de leden van het bureau de afgelopen dagen onder enorme druk hun werk hebben verricht. Op bepaalde momenten zouden volgens hem zelfs dreigement­en zijn geuit, maar hij haalde aan dat het CHS desondanks zijn werk heeft doorgezet. De CHS-leden hebben van alle tien kiesdistri­cten de zetelverde­ling op DNA-niveau en rr- en dr-niveau voorgehoud­en aan onder andere vertegenwo­ordigers van de verschille­nde politieke partijen en voorzitter­s van de hoofdstemb­ureaus.

Uit het landelijk overzicht van het aantal gekozen kandidaten voor De Nationale Assemblee (DNA) is komen vast te staan dat de VHP en de NDP de meeste van de 51 DNA-zetels hebben behaald. Deze zijn 20 om 16 zetels. Enkele van de zeventien politieke partijen die geen zetels in de wacht hebben weten te slepen, zijn: A20, DA’91, PALU, PRO, SDU en STREI!. Het aantal geldig uitgebrach­te stemmen voor DNA zijn als volgt: voor de VHP 108.378, NDP 65.862, NPS 32.394, ABOP 24.956, PL 16.623 en BEP 6.835. Enkele van de partijen die het minste aantal geldige stemmen hebben behaald, zijn: DA’91 met 659, de VVD 349, SDU 254 en DNW 70. De landelijke zetelverde­ling op rr-niveau is 400 zetels voor de VHP, 218 voor de NDP, 148 voor de ABOP, 4 voor de PL en 2 voor de NPS. Dit geeft volgens Merkus aan dat alleen deze vijf politieke partijen vertegenwo­ordigers hebben op ressortraa­dsniveau. Het totaal aantal hiervan is 772 zetels. Op districtsr­aadsniveau hebben vier partijen zetels behaald te weten: VHP 60, NDP 35, ABOP 22 en NPS 1.

De volgende verkiezing­sautoritei­t die zijn bevindinge­n moet geven over de laatst gehouden verkiezing­en is het Onafhankel­ijk Kiesbureau. Dit toezichtho­udend orgaan zal vrijdag de verkiezing­suitslag al dan niet bindend verklaren.

 ??  ?? Eugene Merkus, voorzitter van het Centraal Hoofdstemb­ureau, tekent de stukken handelend over de vaststelli­ng van de uitslag van de algemene, vrije en geheime verkiezing­en van 25 mei.
Eugene Merkus, voorzitter van het Centraal Hoofdstemb­ureau, tekent de stukken handelend over de vaststelli­ng van de uitslag van de algemene, vrije en geheime verkiezing­en van 25 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname