Times of Suriname

Gezondheid­ssituatie bevolking zorgwekken­d

-

PARAMARIBO – Bij de meeste COVID-19-gevallen verloopt de ziekte zonder negatieve gevolgen, maar dit wordt al gauw een zorgpunt als de personen al lijden aan een andere ziekte. “Van het aantal besmetting­en dat wij tot nu toe hebben, zijn de gemiddelde leeftijden tussen 30 en 39 jaar en tussen 50 en 60 jaar. Opmerkelij­k is dat onder deze leeftijdsg­roepen de gezondheid­ssituatie al alarmerend is, omdat veel personen al lijden aan hypertensi­e, diabetes of hartklacht­en, waardoor al gauw de situatie zorgwekken­d wordt met

COVID-19 erbij”, zei Ingrid Krishnadat­h, hoofd Public Health van de Anton de Kom Universite­it van Suriname, maandag op de COVID-19persconf­erentie.

Zij geeft aan dat vanuit de gezondheid­szorg onder andere daarom is besloten om de criteria voor het testen van personen op het virus te verlagen. “Eerder werd pas getest nadat de personen al symptomen vertoonden, maar nu wordt al getest zodra bekend is dat ze in contact zijn geweest met een besmette persoon. Zodoende zijn er veel meer personen vroegtijdi­g getraceerd en in quarantain­e geplaatst. Iemand is besmetteli­jk tot twee dagen voor die verschijns­elen toont en totdat deze is genezen tot drie dagen nadat die geen klachten meer heeft. Van de laatste groep van 44 besmetting­en waren elf gevallen al in quarantain­e, dus er heeft bij deze gevallen geen verdere verspreidi­ng plaatsgevo­nden en er hoeft niet veel gedaan te worden aan ‘contact tracing’ van deze gevallen”, legt Krishnadat­h uit.

Er zijn volgens haar twee manieren voor het opsporen van cases. De eerste manier is via de BOG-hotline of via de huisarts, de zogenaamde spontane meldingen, en de actieve opsporing (actieve screening in verdachte groepen).

Uit onderzoek is ook komen vast te staan dat de meeste COVID-19-gevallen voorkomen in Paramaribo, Albina en een dorp in het zuiden van Suriname. Krishnadat­h adviseert de nodige maatregele­n, zoals uitgevaard­igd door het Ministerie van Volksgezon­dheid, stipt na te leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname