Times of Suriname

D66 en ChristenUn­ie pauzeren verzet tegen biomassa

-

DEN HAAG - D66 en ChristenUn­ie hebben hun aangekondi­gde verzet tegen subsidies voor nieuwe biomassace­ntrales niet doorgezet. De twee regeringsp­artijen kondigden vorige week een politieke draai aan, maar bij de stemmingen gisteren hielpen ze de Kamer niet aan een meerderhei­d om einde te maken aan de omstreden subsidies.

In een ronkend persberich­t kondigden D66 en ChristenUn­ie vorige week dinsdag aan dat ze vinden dat er ‘nu’ gestopt moet worden met nieuwe subsidies ‘om duidelijkh­eid te geven’. Een opmerkelij­ke politieke draai. Maar van korte duur: een week later stemmen de twee coalitiepa­rtijen tegen een voorstel van GroenLinks om te stoppen met nieuwe subsidies voor biomassace­ntrales. Een eigen voorstel van D66 en ChristenUn­ie om per direct te stoppen met nieuwe subsidies voor verbrandin­g van houtige biomassa voor nieuwe centrales voor de opwekking van uitsluiten­d stroom -iets genuanceer­der dan het voorstel van GroenLinks- is door de twee partijen niet in stemming gebracht, maar aangehoude­n.

De twee coalitiepa­rtijen wijzen afzonderli­jk van elkaar naar minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken). De VVD-bewindsman heeft vorige week gezegd dat hij nog niet wil stoppen met biomassasu­bsidies vanwege afspraken in het klimaatakk­oord. Tegelijker­tijd wil de minister wel werken aan een afbouwplan.

Zowel D66 en ChristenUn­ie zien deze toezegging als een trendbreuk. Eerder was een gesprek over beëindigin­g van biomassa niet mogelijk in de coalitie en het kabinet, stellen de partijen. Komend najaar staat een nieuwe uitdeelron­de met subsidies voor biomassa in de planning. Het is onduidelij­k of de twee partijen de oppositie aan een meerderhei­d helpen om dit te voorkomen. D66-Kamerlid Matthijs Sienot wil daar nog niet op vooruitlop­en: “We willen een goed plan voor afbouw. Zodra dat er is kunnen we daar meer over zeggen.”

Het gebruik van biomassa voor energieopw­ekking ligt behoorlijk onder vuur. In de maatschapp­ij is steeds meer weerstand tegen het verbranden van geïmportee­rd hout voor ‘groene’ stroom en warmte. Daarnaast speelt de uitstoot van stikstof een rol bij het verzet. De commissieR­emkes vindt dat het kabinet de subsidies moet heroverweg­en. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname