Times of Suriname

Verzetsvro­uw Betty Goudsmit die honderden kinderen redde, overleden

-

AMSTERDAM Verzetsstr­ijdster Betty Goudsmit-Oudkerk is zondag op 96jarige leeftijd overleden. Ze was één van de laatste nog levende voormalige personeels­leden van de crèche tegenover de Hollandsch­e Schouwburg in Amsterdam. Het personeel wist met gevaar voor eigen leven honderden Joodse kinderen te redden van deportatie.

Haar overlijden werd bekendgema­akt door uitgeverij Amphora Books.

Betty Goudsmit was een tiener toen ze werkte in de crèche tegenover het theater waar Joodse burgers zich moesten melden om vervolgens afgevoerd te worden. De Duitsers brachten de baby’s naar de crèche, omdat zij niet door het gehuil gestoord wilden worden.

Dit bood het personeel van de crèche de mogelijkhe­id om honderden baby’s te laten onderduike­n. “Ik heb gedaan wat ik kon”, zei ze in een eerder dit jaar verschenen interview met de Libelle. Dit was haar laatste interview. De werknemers van de crèche moesten onopvallen­d te werk gaan om geen argwaan te wekken bij de Duitsers, vertelde Goudsmit in 2016 aan AT5. “Dan stond ik voor de deur en dan ging ik met de kinderen wandelen. En dan liepen we naar de Portugese sjoel, om de hoek tegenover ARTIS. En dan liet ik ze daar achter.”Goudsmit bood de kinderen afleiding zodat ze niet hoefden te denken aan hun ouders, waar ze ruw en abrupt van gescheiden waren. “Ik heb pianogespe­eld en met de kinderen gedanst en gezongen. Zingen is een hele goede afleider voor verdriet, weet je.”

Zelf verloor ze tijdens de oorlog haar moeder, oma en twee broers. Vorig jaar legde ze tijdens de Nationale Dodenherde­nking nog een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. De vrouw sprak tot een paar jaar geleden nooit over haar oorlogserv­aringen. Op aandringen van haar kinderen liet ze haar verhaal toch optekenen in het boek ‘Betty: een joodse kinderverz­orgster in verzet’. Het eerste exemplaar werd in 2016 overhandig­d aan toenmalig burgemeest­er Eberhard van der Laan. (NU)

 ??  ?? Verzetsstr­ijdster Betty Goudsmit-Oudkerk (Foto: NU)
Verzetsstr­ijdster Betty Goudsmit-Oudkerk (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname