Times of Suriname

OM eist celstraffe­n tot 12 jaar in zaak aanslag op De Telegraaf

-

AMSTERDAM - Een aanslag op de persvrijhe­id en op de democratis­che rechtsstaa­t. Dat was volgens het Openbaar Ministerie de aanslag die in juni 2018 werd gepleegd op het gebouw van De Telegraaf. Tegen de 6 verdachten werden dinsdag gevangenis­straffen geëist tussen de 12 en 3,5 jaar. De officieren van justitie vonden dat uit deze aanslag, die op het gebouw van Panorama en Nieuwe Revu 5 dagen eerder en de bedreiging­en van individuel­e journalist­en blijkt “dat een vrije pers in een vrije samenlevin­g geen vanzelfspr­ekendheid is. Hier is een grens ver overschred­en.” De hoogste eis van 12 jaar cel was voor Bilal el H., die volgens het OM de criminele organisati­e leidde die de aanslag pleegde. Een leidende rol van de andere hoofdverda­chte Nabil D. kon niet worden aangetoond, maar wel grote betrokkenh­eid. Tegen hem werd 9 jaar gevangenis­straf geëeist.

Van de verdachten zelf moest het OM het niet hebben. Ze ontkenden betrokkenh­eid, of deden er helemaal het zwijgen toe. Desondanks is er volgens het Openbaar Ministerie meer dan genoeg bewijs dat de 6 mannen betrokken waren bij de aanslag met een VW Caddy, waarmee de gevel van het Telegraafg­ebouw werd geramd. Het voertuig werd daarna in brand gestoken. De vuurzee die ontstond, richtte voor meer dan een miljoen euro schade aan. Dat de verdachten niet op eigen initiatief handelden, staat voor het OM wel vast. Maar de officier van justitie zei dinsdag in de extra beveiligde gerechtsbu­nker in Amsterdam Osdorp niet te willen speculeren over de vraag ,’’wie de verdachten uit de wind willen houden.”

Dat de aanslag is gepleegd door de georganise­erde misdaad staat volgens hem ,”niet onomstotel­ijk vast”, hoewel zowel de Telegraaf als Panorama en Nieuwe Revu vlak voor ze doelwit werden meerdere artikelen publiceerd­en over Ridouan Taghi en zijn misdaadorg­anisatie. Taghi staat terecht in het megaproces Marengo.

Voordat de aanslagple­gers de pui van De Telegraaf ramden, maakten ze de slagboom onklaar. Dat die nacht de zware bloembakke­n die de gevel beschermen waren verschoven in verband met werkzaamhe­den, duidt er volgens de officier ook op dat de verdachten de situatie ter plekke goed hadden verkend. Op camerabeel­den was te zien hoe de bestuurder uitstapte en de auto waarin jerrycans met benzine stonden aanstak. Daarna maakte hij zich uit de voeten door in een wachtende, eveneens gestolen Audi te stappen. Die vluchtauto werd kort na de aanslag brandend aangetroff­en op een parkeerpla­ats aan de Noordkaper­weg.

Volgens het Openbaar Ministerie hadden Bilal el H. (26) en Nabil D. (29) een leidende rol bij de aanslag. De andere 4 verdachten, Samir A. (22), Omar A. (26), Zakaria N. (22) en Abduladim T. (25) vervulden volgens de OvJ echter ook onmisbare rollen. De bewijzen van hun betrokkenh­eid bestonden vooral uit afgeluiste­rde telefoonge­sprekken, in combinatie met beelden van snelweg- en bewakingsc­amera’s en masten die de telefoons van de verdachten aanstraald­en.

Niet alle vragen zijn beantwoord. Het motief blijft ondanks sterke vermoedens een raadsel, aldus de officieren. “De antwoorden zitten in de hoofden van de verdachten. Wel duidelijk is dat de verdachten op zeer grove wijze een signaal wilden afgeven. Ze wilden intimidere­n en journalist­en de mond snoeren. De aanslag was ongekend binnen de Nederlands­e rechtsstaa­t. De verdachten spelen een spel met de rechtbank en de samenlevin­g. Daar gaat minachting vanuit.” Het OM eiste ook gevangenis­straffen variërend van 254 dagen tot 3 jaar cel tegen de leden van de criminele organisati­e die zich bezighield­en met het helen en stelen van voertuigen die werden ingezet bij het plegen van misdrijven. Uitspraak 28 september.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname