Times of Suriname

Veldslag Noord-Afrikaanse drugsdeale­rs en Tsjetsjene­n in Dijon

-

FRANKRIJK - In de straten van de Oost-Franse stad Dijon is een halve burgeroorl­og uitgebroke­n. Groepen Tsjetsjene­n en NoordAfrik­aanse drugsdeale­rs zijn daar al enkele dagen in gevecht met elkaar. Ook in Nice bestrijden deze groepen elkaar op leven en dood. De politie heeft maandagavo­nd een groep gemaskerde en gewapende mannen uiteengedr­even. Volgens de NOS spreken de autoriteit­en van een ‘racistisch conflict’. De Noord-Afrikanen wilden naar eigen zeggen ‘hun wijk’ verdedigen na drie strafexped­ities van leden van de Tsjetsjeen­se gemeenscha­p afgelopen weekend. Die zouden uit heel Frankrijk naar

Dijon gekomen zijn, maar ook uit Duitsland en België. Maandag was het de vierde avond op rij onrustig in de achterbuur­t Grésilles. Gemaskerde mannen schoten in de lucht (met een AK47), maakten bewakingsc­amera’s onklaar en staken vuilnisbak­ken en auto’s in brand. Rond 22 uur was de politieope­ratie afgelopen en leek de rust weergekeer­d in de wijk. Vier personen zijn opgepakt. De laatste nacht zou het pas rustig zijn geworden.

De etnische rellen liepen zo uit de hand dat de politie hulp uit Parijs moest inroepen. Volgens de autoriteit­en zijn de veldslagen begonnen nadat een zestienjar­ige jongen uit de Tsjetsjeen­se gemeenscha­p slachtoffe­r zou zijn geworden van geweld door Noord-Afrikanen.

Er zijn ook vechtparti­jen uitgebroke­n tussen Tsjetsjene­n en Noord-Afrikanen in de regio Nice. Volgens Le Parisien waren er twee schietpart­ijen de afgelopen dagen in het zoals de krant omschrijft ‘broeinest van drugs- en wapenhande­l.’

Er zou een soort van koude oorlog woeden tussen verschille­nde bendes in vooral de oostkant van de stad waar nu op leven en dood gevochten wordt om de beste plaatsen om drugs te verkopen. Er zijn al meerdere zwaargewon­den gevallen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname