Times of Suriname

EU en VK zoeken ‘nieuw momentum’

-

BELGIЁ In een vloek en een zucht - ongeveer een uur - was de videoverga­dering tussen premier Johnson en de president van de Europese Commissie Von der Leyen en president van de Europese Raad Michel voorbij. De conclusie was te voorspelle­n, namelijk dat ze het nog lang niet eens zijn met elkaar. De partijen gaan op zoek naar ‘nieuw momentum’ om de onderhande­lingen weer leven in te blazen, stond in een gezamenlij­ke verklaring. Vaststaat nu dat de Britten geen verzoek zullen doen om de transitiep­eriode te verlengen. Het betekent dat het VK op 31 december om middernach­t de Europese interne markt en de douane-unie verlaat.

Of een harde Brexit - zonder handelsdea­l - nog te voorkomen is, wordt de komende maanden duidelijk. Beide partijen erkenden dat er veel werk aan de winkel is. In juli zullen de gesprekken worden geïntensiv­eerd, zo werd aangekondi­gd.

Op twee terreinen zitten de onderhande­lingen muurvast. Op visserij willen de Britten controle over wie er toestemmin­g krijgt om in hun wateren te vissen, terwijl de EU alles zoveel mogelijk bij het oude wil laten. Een tweede probleem is het gelijke speelveld. De EU wil de Britten toegang geven tot de interne markt zonder quota en heffingen, maar is bang dat de Britten op gebied van sociale wetgeving en milieu onder Europese standaarde­n gaan zitten, wat een ongewenst concurrent­ievoordeel geeft.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De vergaderin­g van maandag werd digitaal gehouden. (Foto: De Telegraa)
De vergaderin­g van maandag werd digitaal gehouden. (Foto: De Telegraa)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname