Times of Suriname

Noord-Korea blaast verbinding­sbureau in grensdorp Kaesong op

-

NOORDKOREA NoordKorea heeft gisterocht­end een gebouw in het grensdorp Kaesong opgeblazen. Het gebouw werd door zowel Noord als ZuidKorea gebruikt als verbinding­sbureau, melden ZuidKoreaa­nse media. De actie volgt op een gespannen week met diverse dreigement­en vanuit NoordKorea.

Het verbinding­sbureau was sinds eind 2018 in gebruik. Personeel van het gebouw was afkomstig uit beide landen, er zijn geen meldingen gemaakt van slachtoffe­rs.

Het gebouw gold als een eerste stap naar het herstellen van de communicat­ie tussen Zuid en NoordKorea. Beide landen konden daarvóór alleen gebruikmak­en van enkele telefoonli­jnen tussen de regeringen, schreef The New York Times eerder. In 2018 werden echter in rap tempo stappen gezet naar een verbeterde relatie.

De laatste dagen liep de al gespannen sfeer tussen beide landen hoog op. NoordKorea beschuldig­de zijn zuiderbure­n van ‘nalatighei­d’ rondom een actie van ZuidKoreaa­nse activisten die via ballonnen ‘propaganda­pamfletten’ NoordKorea binnen lieten drijven.

Daarop werd flinke kritiek geuit op de NoordKorea­anse leider, Kim Jongun. Sindsdien dreigde NoordKorea met het binnentrek­ken van de gedemilita­riseerde zone en het verbreken van alle communicat­ie met hun zuiderbure­n.

Met het laatste dreigement zou gisteren worden gestart: onder meer alle communicat­ielijnen tussen beide legers en de gemeenteli­jke kantoren zouden worden stilgelegd: de actie in Kaesong lijkt hier een direct verband mee te hebben.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname