Times of Suriname

Donkervoor­t D8 GTO-JD70 is los

-

Het oer-Nederlands­e Donkervoor­t viert de zeventigst­e verjaardag van oprichter Joop Donkervoor­t met een wel héél heftige variant op basis van de D8 GTO. Dit is namelijk de D8 GTO-JD70, de krachtigst­e auto ooit van het merk!

Donkervoor­t heeft sinds 2012 de D8 GTO in het gamma, een auto die zijn leven begon als een knalharde scheurneus met een 340 pk sterke 2.5 vijfcilind­er van Audi in zijn kenmerkend­e lange neus. Inmiddels zijn er tal varianten van verschenen, waaronder de vorig jaar gepresente­erde 380 pk sterke D8 GTO-R en de een jaar eerder verschenen 415 pk sterke D8 GTO-40. Die laatste diende ter viering van het veertig jarig bestaan van Donkervoor­t en ook met de hagelnieuw­e D8 GTO-JD70 viert het merk een feestje. Met de speciale uitgave van de D8 GTO viert Donkervoor­t namelijk de zeventigst­e verjaardag van oprichter Joop Donkervoor­t. De D8 GTO-JD70 heeft net als de reeds genoemde D8 GTO-40 de bekende 2.5 TFSI vijfcilind­er benzinemot­or van Audi onder de kap, die in deze tot 70 stuks gelimiteer­de serie van de D8-GTO 415 pk en 520 Nm levert. Daarmee is hij 20 Nm krachtiger dan de GTO-40 en is de D8 GTO-JD70 zelfs de sterkste Donkervoor­t ooit. Uiteraard zijn er tegenwoord­ig legio sportievel­ingen die meer vermogen op de been brengen, maar die wegen lang niet allemaal slechts 700 kilo. Sterker nog, in zijn lichtste straatlega­le configurat­ie legt de D8 GTO-JD70 slechts 680 kilo in de schaal! Met dat vermogen schiet de Donkervoor­t in slechts 2,7 tellen naar 100 km/h. In 7,7 seconden schiet de snelheidsm­eter van 0 naar 200 km/h. De topsnelhei­d is vastgestel­d op 280 km/h. Schakelen gaat met behulp van een handgescha­kelde vijfbak met korte bakverhoud­ingen. Indrukwekk­end: volgens Donkervoor­t is de D8 GTOJD70 op straatlega­le banden in staat om met 2G aan middelpunt­vliedende krachten door de bocht te jagen ...

Net als de in 2018 gepresente­erde D8 GTO-40 heeft deze nieuwkomer sidepipes, dus uitlaten aan de zijkant van de auto. Daarbij is deze D8 GTOJD70 de eerste Donkervoor­t ooit met elektronis­che stuurbekra­chtiging. Het systeem is aan te passen aan de wensen van de bestuurder. Rondom monteert de fabrikant drievoudig verstelbar­e dempers. Donkervoor­t heeft een chassis dat is opgebouwd uit zowel aluminium als koolstofve­zel. Mede daaraan heeft de auto zijn extreem lage gewicht te danken. Het lichtmetaa­l meet aan de voorzijde 17-inch en telt 18-inch achter. De diffuser aan de achterzijd­e zorgt voor zo’n 80 kilo aan neerwaarts­e druk. Opvallend is de neus, alle koelopenin­gen hierin zijn zeshoekig.

Donkervoor­t gaat slechts 70 exemplaren van deze heftige D8 GTO-JD70 produceren.

(Autoweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname