Times of Suriname

Suriname heeft tweede hoogste aantal actieve coronabesm­ettingen Caricom

-

PARAMARIBO - Suriname heeft momenteel het tweede hoogste aantal actieve coronabesm­ettingen in de Caricom. Alleen Haïti, waar de gezondheid­szorg zeer onderontwi­kkeld is, doet het slechter met meer dan 4400 actieve casussen. De PanAmerika­anse Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO) spreekt haar bezorgdhei­d uit over de grenscontr­ole in deze twee Caricomlan­den, waar importgeva­llen een bijzonder risico vormen.

De noordelijk­e Braziliaan­se grens schijnt voor Suriname, maar ook voor FransGuyan­a een groot gevaar te zijn, met name het personenve­rkeer vanuit de staat Amapa. In Frans-Guyana is het totale aantal besmetting­en binnen een maand gestegen van 140 naar 1326. Ook in Suriname is het aantal coronabesm­ettingen in minder dan een maand schrikbare­nd omhoog gegaan. PAHO-directeur Carissa Etienne zegt dat de significan­te stijging van COVID-19 in deze twee landen in lijn is met de toename van het aantal Braziliane­n dat vanuit Amapa de oversteek maakt.

Haïti grenst in de Caribische Zee aan de Dominicaan­se Republiek dat geen deel is van de Caricom, maar wel een ontzettend hoog aantal actieve casussen heeft; meer dan 9200. Volgens de PAHO is er een actief personenve­rkeer richting Haïti, wat het risico van nieuwe clusters verhoogt in het reeds door

crisis getergde land.

De meeste Caricom-lidlanden hebben minder dan 10 actieve besmetting­en en sommige hebben zelfs nul geregistre­erde gevallen. Naast Haïti en Suriname meldt binnen de Caricom alleen Jamaica meer dan 100 actieve casussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname