Times of Suriname

Muggenexpl­osie en Code geel afgegeven

-

De afgelopen dagen zag je overal foto’s voorbij komen van Nederlande­rs die door de straten konden varen na het noodweer eerder deze week. Vandaag kunnen we ook weer flinke buien verwachten, maar daarna klaart het op. We hebben wel één pech: het weer van de afgelopen dagen is ideaal muggenweer.

Door de buien zijn er veel plassen met stilstaand water. “Het regen dat valt, blijft liggen in kommetjes, potjes, asbakken, noem het maar op. En daar leggen muggen hun eieren in”, legt meteoroloo­g Martijn Dorrestein van Buienradar uit.

Muggenexpl­osie

“Als het mooi weer is, dan komen de larven uit. Het weer dat we nu hebben, is ideaal muggenweer, het leent zich goed voor een muggenexpl­osie.” Dat zie je ook op de Muggenrada­r: die is oranje en rood gekleurd.

Heel Nederland heeft last van muggen, en in het zuiden en midden van het land het meest. De komende dagen verbetert het iets, maar onder de 7 op een school van 10 komt de radar niet.

Wateroverl­ast

De buien waaien maar langzaam over, waardoor ze zichzelf op één plek kunnen uitstorten. “Dit zorgt voor wateroverl­ast”, waarschuwt Dorrestein. “Er kan 40 tot 50 millimeter regen op één plek vallen.” De buien kunnen samen gaan met hagel en een klap onweer. Je kan maar weer beter de buienradar in de gaten houden.

Het KNMI geeft code geel af voor Brabant, Zeeland en Limburg, wat inhoudt dat er daar kans is op gevaarlijk weer. “De meest heftige buien vallen in het zuiden. Naarmate de buienlijn naar het noorden trekt, worden de buien minder.”

Morgen klaart op

In het noorden kan vannacht en morgen regent het nog goed door, maar in het zuiden klaart het in eerste instantie op. “Het is morgen een bewolkte dag, met in de ochtend nog wel zon in het zuiden.”

Vanaf vrijdag wordt het droger en zonniger en loopt de temperatuu­r op tot 25 graden. “Vanaf het weekend lijkt een droge periode in het verschiet te zitten. Er is zelfs een kans dat het volgende week woensdag weer 30 graden wordt.”

Tip tegen muggen

Helpt dat droge warme weer tegen de muggen? Helaas niet. Die muggen zijn er dan al. “Wat wel kan helpen, is als ze je zelf de volgelopen potten en pannen in de tuin leeggooit”, tipt Dorrestein.

RTL Nieuws

 ??  ?? De flinke buien veroorzake­n ideale omstandigh­eden voor muggen. De nodige voorzorgsm­aatregelen moeten getroffen worden, zoals gebruik van een muggennet.
De flinke buien veroorzake­n ideale omstandigh­eden voor muggen. De nodige voorzorgsm­aatregelen moeten getroffen worden, zoals gebruik van een muggennet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname