Times of Suriname

Urker vissers redden migranten op Noordzee

Tv-programmao­verzicht donderdag 18 juni 2020

-

AMSTERDAM - Een Urker viskotter heeft op de Noordzee een bootje met migranten gered. Volgens de eigenaar van de UK48 dobberde het bootje op een drukke vaarroute en is het een wonder dat het niet is overvaren door een groot schip.

“Eerst dacht ik dat het een sportbootj­e was”, vertelde kapitein Gerrit Bakker in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. “Toen kwam ik dichterbij en zag ik mensen zwaaien. Toen was wel duidelijk dat het vluchtelin­gen waren.” De 26 opvarenden, van wie drie kinderen, waren er redelijk goed aan toe. “Ze hadden dorst en we hebben ze wat te eten gegeven.” De migranten, vermoedeli­jk uit Irak, mochten niet aan boord worden gelaten van de kotter. “We hebben de Engelse kustwacht gebeld en zijn langszij blijven liggen totdat er hulp kwam.” Volgens Bakker was het bootje niet erg stevig. “Een groot vlot met een aanhangmot­or. Meer was het niet.” Hij vermoedt dat het gevaarte vanuit Calais het Kanaal wilde oversteken en toen is verdwaald. “Ze hebben de verkeerde

13:20

14:30 16:45 17:15

18:00

20:15

The Land Before Time VIII: The Big Freeze Animation Movie: Son of Batman

Movie: Transforme­rs Comedy Serie: Friends Reality Show: Songland

Movie:

Wonder Woman Talkshow: The Late Late Show with James Corden koers gepakt en toen zijn ze 40 mijl noordelijk­er uitgekomen.”

Het bootje dobberde zonder benzine op een kruispunt van vaarroutes, zegt de kapitein van de kotter. “Daar raast het van de grote boten. Een paar uur daarvoor was er nog dichte mist en dan zie je ze niet.” Volgens eigenaar Riekelt Bakker van de UK48 hebben de opvarenden enorm veel geluk gehad. “Ook dat het weer zo mooi is gebleven. Want als het windkracht 3 of 4 was, hadden ze het nooit overleefd.”

Urker vissers schieten migrantenb­oten in nood vaker te hulp. In december werden bij Duinkerke 21 migranten gered door de bemanning van de kotter Hennie. De Franse kustwacht kreeg een noodsignaa­l van het migrantens­chip en vroeg de vissers om hulp te bieden.

(NOS) 20:55 Drama Serie: If

Loving You Is Wrong 21:45 Movie: Suicide Squad 23:55 Movie: Torque

01:15 MTV

06:00 Cartoons

 ??  ?? Het beklad standbeeld van Gandhi. (Foto: AT5 en foto2:HLN))
Het beklad standbeeld van Gandhi. (Foto: AT5 en foto2:HLN))
 ??  ?? Het bootje met de migranten op de Noordzee. (Foto: RD)
Het bootje met de migranten op de Noordzee. (Foto: RD)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname