Times of Suriname

Kabinet trekt 116 miljoen extra uit

-

In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere lopen de lerarentek­orten op de basisschol­en hard op. Om de acute personeels­tekorten op te vangen, trekt het kabinet voor de komende vier jaar 116 miljoen euro uit.

Volgens minister Arie Slob (Onderwijs) worden grotere steden zwaarder getroffen dan kleine steden en dorpen. Daarom is ervoor gekozen deze vijf steden extra geld te geven. De steden hadden ook noodplanne­n ingediend bij de minister.

‘Uitstroom verdubbeld’

“Neem Amsterdam. We zien dat daar dat er een grote uitstroom is van leraren die buiten de stad werk vinden”, zegt Slob. Zo is het aantal vertrekken­de docenten in Amsterdam bijna verdubbeld in drie jaar tijd: van 134 (20152016) naar 254 (2018-2019). Naast extra geld voor de grote steden krijgen ook de lerarenopl­eidingen meer budget: jaarlijks 11 miljoen. Dat geld wordt gebruikt om zij-instromers beter te begeleiden.

Iedere stad gaat het geld op een andere manier inzetten om het lerarentek­ort aan te pakken. En dat is voor het eerst. Zo krijgen in Amsterdam alle docenten in het basisschoo­londerwijs een toeslag. Leerkracht­en op een school met veel achterstan­dsprobleme­n krijgen meer geld dan leraren op andere scholen.

Begeleidin­g docenten

Rotterdam en Den Haag zetten het geld in voor bovenschoo­lse begeleidin­g van leerkracht­en en inzet van meer onderwijso­ndersteune­nd personeel en vakkrachte­n. In Utrecht ligt de focus op de begeleidin­g en profession­alisering van startende docenten. Almere wil investeren in extra ondersteun­end personeel en de begeleidin­g van startende leerkracht­en.

Is het extra geld genoeg om het lerarentek­ort op te lossen? Slob: “Ik denk dat het heel fijn is dat dit extra geld beschikbaa­r is gekomen. Naast het vele geld dat al in de afgelopen jaren beschikbaa­r is gesteld. Maar het blijft een groot maatschapp­elijk vraagstuk dat we niet in één keer kunnen oplossen.” Hij zegt benieuwd te zijn hoe de inzet van het extra geld uitpakt.

Krappe arbeidsmar­kt

De aanpak van het lerarentek­ort blijft prioriteit voor het kabinet, zegt Slob. De werkdruk van leerkracht­en moet omlaag en er moeten meer zij-instromers komen.

RTL.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname