Times of Suriname

WHO past coronarich­tlijnen aan na ‘groot nieuws’ over medicijn

-

ZWITSERLAN­D DeWereldge­zondheidso­rganisatie (WHO) gaat haar richtlijne­n voor de behandelin­g van mensen met COVID19 bijwerken na hoopvolle resultaten van een klinische proef met het medicijn dexamethas­on. Uit de Britse studie bleek dat deze goedkope en al lang beschikbar­e ontsteking­sremmer ernstig zieke patiënten het leven kan redden. De WHO prees de resultaten van de klinische proef als “geweldig nieuws”.

De gepublicee­rde onderzoeks­resultaten toonden aan dat dexamethas­on het sterftecij­fer met ongeveer een derde verlaagt bij de meest zieke COVID19pat­iënten die in het ziekenhuis worden opgenomen. Het middel wordt al sinds de jaren zestig gebruikt om ontsteking­en bij ziekten zoals artritis te vermindere­n.

De klinische richtlijne­n van de WHO voor de behandelin­g van met het coronaviru­s besmette patiënten zijn gericht op artsen en andere medische profession­als. Daarbij worden de nieuwste gegevens gebruikt om clinici te informeren over de beste aanpak van alle fasen van de ziekte.

Hoewel de resultaten van de dexamethas­onstudie voorlopig zijn, zeiden de onderzoeke­rs achter het project dat het medicijn onmiddelli­jk de standaardb­ehandeling zou moet worden bij ernstig getroffen patiënten.

Voor patiënten die op de intensive care aan beademings­apparatuur liggen, bleek de behandelin­g het sterftecij­fer met ongeveer een derde te vermindere­n, en voor patiënten die alleen zuurstof nodig hadden, lag het sterftecij­fer ongeveer een vijfde lager, volgens de voorlopige bevindinge­n.

Het voordeel werd alleen gezien bij patiënten die ernstig ziek waren door COVID19 en niet bij patiënten met een mildere variant van de ziekte. De Britse minister van Volksgezon­dheid prees woensdag het gebruik van dexamethas­on voor de behandelin­g van coronaviru­spatiënten als “het beste nieuws tot nu toe” in de virusuitbr­aak.

“Het verhoogt de overleving­skansen aanzienlij­k”, zei gezondheid­sminister Matt Hancock tegen Sky News. “Het vermindert de kans om te overlijden als je wordt beademd”, zei Hancock. “Het is briljant nieuws voor iedereen.” Hij zei dat het potentieel van het medicijn voor het eerst werd opgemerkt in februari en dat er in maart positieve signalen kwamen, zodat de regering het in april begon op te kopen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname