Times of Suriname

Ruim 15 procent landelijk geldige stemmen zijn ‘verloren stemmen’

-

PARAMARIBO – Ruim 42.457 uitgebrach­te geldige stemmen oftewel 15,45 procent van het totaal aantal van 274.714 uitgebrach­te stemmen hebben geen invloed gehad op de op 25 mei georganise­erde algemene, vrije en geheime verkiezing­en in Suriname op DNAniveau. Deze zogenaamde ‘verloren’ stemmen, zijn stemmen die op geen enkele wijze hebben bijgedrage­n aan het verkrijgen van een zetel in De Nationale Assemblee (DNA). In totaal zijn 19.666 stemmen uitgebrach­t op de ‘kleine’ en nieuwe politieke partijen en 22.791 stemmen zijn gegaan naar partijen die niet in alle districten zetels hebben behaald.

Van de partijen die geen zetels hebben behaald, heeft de HVB het hoogste aantal, 7.423, landelijk, gevolgd door A20 met 4.501. DOE die in de huidige regering een zetel heeft, heeft bij deze verkiezing­en 2.375 stemmen behaald. De splinterni­euwe politieke partijen, geleid door de activisten, hebben ook geen indruk kunnen maken. 700 stemmen voor Strei!, geleid door Maisha Neus die zelf maar 241 stemmen wist te trekken en 1.592 voor PRO van Curtis Hofwijks die persoonlij­k 376 personen zo ver kon krijgen op hem te stemmen. Andere partijen die landelijk ook geen zetels hebben behaald zijn DA’91 met 659 stemmen, De Nieuwe Wind 70, PALU 820, SDU van Celsius Waterberg 254, SPA geleid door Guno Castelen 922 en VVD van Alice Amafo 349.

Ook de winnende partijen hebben bij deze verkiezing­en gezorgd voor ‘verloren stemmen’. De PL die deze keer in vijf districten meedeed aan de verkiezing­en heeft maar in Wanica en Commewijne zetels behaald. In de districten Paramaribo, Nickerie en Saramacca heeft de partij totaal 4.537 stemmen behaald; deze hebben niet geresultee­rd in zetelwinst. De NPS deed in alle districten mee aan de verkiezing­en, maar heeft alleen in Paramaribo zetels behaald, dus ruim 10.740 stemmen in de andere districten zijn ‘verloren’ gegaan.

De BEP deed in zes districten mee aan de verkiezing­en waarvan 3.736 stemmen uit vier districten geen invloed hebben gehad op de uitslag. ABOP en VHP hebben respectiev­elijk 88 om 2700 ‘verloren’ stemmen in de districten waar ze geen zetels hebben behaald.

“Voordat je gaat deelnemen aan het examen moet je op de hoogte zijn van de examennorm­en.” Dat stelt politiek analist Hardeo Ramadhin als reactie hierop.

“Bij elke verkiezing heb je kleine partijen en bij elke verkiezing halen deze partijen ook stemmen. Surinaamse kiezers weten ruim vooraf al op wie ze gaan stemmen, al laten ze dat niet altijd blijken. Dat blijkt weer uit analyses van alle voorgaande verkiezing­en en ook uit de peilingen die vooraf worden gedaan voor de verschille­nde instanties. Deze partijen moeten weten dat als ze al twee of drie keer mee hebben gedaan aan de verkiezing­en en steeds kleine aantallen aan stemmen behalen, dat ze dan moeten nagaan wat ze verkeerd doen en zaken anders moeten aanpakken. Men moet als partij hard werken, zodat de mensen ook daadwerkel­ijk kunnen zien dat je voor ze werkt”, zegt Ramadhin.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname