Times of Suriname

OM eist tot 20 jaar cel tegen Arnhemse terreurver­dachten voor voorbereid­en aanslag

-

Het Openbaar Ministerie heeft tot 20 jaar cel geëist tegen de Arnhemse terreurver­dachten. In de zaak staan zes mannen tussen de 22 en 36 jaar terecht. Ze worden verdacht van het voorbereid­en van een terroristi­sche aanslag en van deelname aan een terreurorg­anisatie.

Tegen hoofdverda­chte Hardi N. eiste het OM 18 jaar cel en tegen verdachte Wail ElA. 20 jaar cel, omdat hij ook schoot op de politie bij zijn arrestatie. Nadeem S. en Morat M. hoorden 15 en 13 jaar cel tegen zich eisen. Ook tegen Nabil B. is 13 jaar geëist. Tegen Shevan A. eiste het OM 8 jaar cel.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjniko­vs en bomvesten een terreuraan­slag plegen op een evenement. Hoofdverda­chte Hardi N. zei tegen een politieinf­iltrant dat de ‘Gay Pride’ in Amsterdam een mogelijk doel was. Daarnaast wilde de verdachten een autobom laten ontploffen op een andere plek.

Er waren concrete plannen over hoe de aanslag eruit zou zien. De terroriste­n zouden met kalasjniko­vs in één lijn lopen, handgranat­en vooruit gooien en als een van de terroriste­n geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen. De wapens werden besteld bij de infiltrant. Hij deed zich voor als leverancie­r en een ontmoeting in een vakantiehu­isje in Weert.

Tijdens een grootschee­pse actie in september 2018 werden in dat vakantiehu­isje vier verdachten opgepakt, terwijl ze in het bijzijn van politieinf­iltranten bomvesten pasten en oefenden met onklaar gemaakte kalasjniko­vs.

De andere verdachten werden opgepakt op thuisadres­sen in Vlaardinge­n en Arnhem. Bij huiszoekin­gen vond de politie kunstmest en chemicalië­n, volgens justitie genoeg om een halve kilo explosieve­n te maken. Met de arrestatie­s is Nederland volgens justitie aan een grote aanslag is ontsnapt.

Hoofdverda­chte N. zei tijdens een van de zittingen dat hij is geradicali­seerd, omdat hij gehersensp­oeld zou zijn door AIVD-agenten. Zijn chatgespre­kken met hen zouden staan op een telefoon die tijdens onderzoek bij justitie is kwijtgeraa­kt.

“Alles waar ik van word verdacht druist 100 procent in tegen mijn religie en de menselijkh­eid”, zei N. “Ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen.”

Medeverdac­hten hebben in de rechtbank verklaard dat ze niet wisten waar N. mee bezig was. Zij erkennen dat ze sympathieë­n hadden voor de jihad, maar ontkennen dat ze plannen hadden voor het plegen van een aanslag.

Een van hen verklaarde naar Weert te zijn gekomen omdat hij een wapen wilde bemachtige­n. Een andere verdachte wilde er contacten opdoen die hem konden helpen met uitreizen naar het kalifaat van terreurgro­ep Islamitisc­he Staat.

RTL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname