Times of Suriname

Australië doelwit van grote cyberaanva­l

-

AUSTRALIЁ Australië wordt momenteel getroffen door een grote, goed opgezette cyberaanva­l. Het land is al een aantal maanden het doelwit van hackers. Dat heeft premier Scott Morrison bekendgema­akt op een persconfer­entie. Volgens de premier is de aanval zo goed georganise­erd en zo grootschal­ig, dat er een machtig land achter moet zitten.

“Er zijn maar een aantal landen die de middelen hebben voor een dergelijke cyberaanva­l”, aldus de premier. Alle niveaus van de overheid worden aangevalle­n, net als bedrijven, onderwijsi­nstellinge­n, gezondheid­sinstellin­gen en andere essentiële bedrijven.

Morrison zegt niet te weten wat de motivatie van de hackers is. Hij wil niet zeggen welk land erachter zit. Bronnen hebben omroep ABC News verteld dat het om China gaat. De cyberaanva­llen zouden al wel een aantal maanden aan de gang zijn, volgens de premier.

Er zouden nog geen grote datalekken zijn geweest, door de cyberaanva­llen. Morrison zei tegen ABC News dat hij er voor heeft gekozen om het nieuws nu te brengen, zodat de Australiër­s op de hoogte zijn van wat er gebeurt. En niet omdat de dreiging nu hoger zou zijn dan in de afgelopen maanden.

De baas van een belangrijk­e cybersecur­ity-instantie in Australië, Rachael Falk, zei tegen ABC dat het aanwijzen van een schuldige momenteel niet belangrijk is. “Het gaat erom dat mensen hun gegevens kunnen veiligstel­len. Ook premier Morrison roept de Australiër­s op ervoor te zorgen dat ze hun gegevens goed beschermen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname